Times of Suriname

Steelwratt­en: hoe worden ze behandeld?

-

De meeste mensen krijgen in hun leven weleens last van een wrat. Echter zijn er verschille­nde soorten wratten. Een wrat is een vervelend bultje op de huid, maar is meestal wel onschuldig. Toch vinden mensen wratten vervelend en willen ze er vanaf. Met een bezoekje aan de huidspecia­list ben je snel van de wrat verlost.

Een steelwrat of ook wel fibroom genoemd zijn kleine huiduitstu­lpingen en bultjes. Steelwratt­en zijn heel zacht en pijnloos. Je kan ze ook makkelijk bewegen. Ze kunnen een grootte hebben van één millimeter tot drie centimeter. Een steelwrat komt voor op verschille­nde plaatsen op het lichaam zoals de hals, liezen, onder de oogleden, onder de borsten en de oksels. Er kan zich één wrat vormen op een plaats, maar ze kunnen ook in groepen ontstaan. Meestal komen ze voor in een huidkleuri­ge vorm. Soms kan de wrat een bruine kleur hebben. Toch zijn ze gemakkelij­k te onderschei­den van moedervlek­ken. Dit omdat de wrat altijd een klein steeltje heeft.

Hoe kan ik een steelwrat krijgen?

Een steelwrat ontstaat door een verstoring in het vetweefsel. Daardoor verschilt de wrat van alle andere wratten. Die andere ontstaan namelijk door een virus. Doordat de steelwrat ontstaat door vetweefsel is ze dus niet besmetteli­jk. Verder is de wrat ook volkomen onschuldig. Meestal laten mensen de wrat verwijdere­n omdat ze het niet mooi vinden op hun lichaam. Er zijn een aantal zaken die de kans op een wrat kunnen verhogen. Deze zijn:

- Leeftijd. (Oudere personen hebben meer kans op het ontwikkele­n van een steelwrat) - Overgewich­t.

- Diabetes.

- Warme plaatsen. Deze wratten houden van warme plaatsen. Je zal ze ook makkelijke­r in huidplooie­n tegenkomen. Tot 46 procent van de bevolking zal vroeg of laat te maken krijgen met een steelwrat. Als je ouder wordt, heb je meer kans om een steelwrat te ontwikkele­n. Verder komen ze voornameli­jk bij volwassene­n voor. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen voor het ontwikkele­n van steelwratt­en. Een steelwrat zal niet vanzelf verdwijnen. Toch wordt aangeraden om deze niet te behandelen omdat ze geen symptomen geven. Echter wanneer de wratten je zelfvertro­uwen aantasten of op een vervelende plaats staan, kan je ze toch behandelen. Een behandelin­g die nu volledig wordt afgeraden is om zelf thuis de steelwrat met een pincet vast te nemen en ze aan de steel door te knippen. Het afknippen veroorzaak­t bloedingen en wondjes. Bovendien is het ook pijnlijk. Verder wordt dit afgeraden omdat is gemerkt dat via deze techniek ook infecties kunnen ontstaan in de wond waar de steelwrat was. Als je last hebt van een steelwrat en je wilt deze heel graag laten verwijdere­n, dan ga je het best langs bij een huidspecia­list. Deze kan de wrat goed bekijken en ze op een veilige manier verwijdere­n.

De arts zal meestal de huid verdoven door middel van een verdovings­prik. Daarna zal hij de wrat wegbranden. Dit gebeurt door middel van elektrisch­e stroom. De stroom zal voor een enorme warmte zorgen waardoor de wrat verbrandt en verdwijnt. Door deze verbrandin­g is de kans ook kleiner dat de wrat terug zal komen. Zonder verdoving zou de behandelin­g redelijk pijnlijk zijn. Na de behandelin­g kan je het best de plaats waar de wrat verbrand is bedekken. Zo is de genezing optimaal.

Steelwratt­en kunnen ook worden verwijderd door bevriezing. Dit kan door bij de huidspecia­list langs te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een kit te kopen en zelf je steelwrat te bevriezen. Dit is volkomen veilig, maar denk er wel aan dat de arts een sterker product gebruikt dan het product dat je zelf kan kopen bij de drogist of apotheker. Wanneer je steelwrat groter is dan vier millimeter of op een kwetsbare plaats staat, kan het toch beter zijn om die door de huidspecia­list of huisarts te laten behandelin­g. (mens- en –gezondheid/

Foto: DermaClini­c)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname