Times of Suriname

Gezondheid­srisico’s door palmvet en palmolie

-

Vele producten die je dagelijks consumeert zijn bereid met gezonde plantaardi­ge oliën. Deze oliën worden netjes op de verpakking­en in de ingrediënt­enlijst vermeld en mensen kopen deze producten in grote aantallen. Maar niet elke plantaardi­ge olie is zo gezond als de naam suggereert.

Een van de minst gezonde plantaardi­ge oliën is palmolie, die ook in de verharde vorm onder de naam palmvet wordt gebruikt en verkocht. Deze olie kom je vaak tegen in verschille­nde soorten chips, pizza, chocolade, cake en broodjes. Het gebruik is afhankelij­k van het merk dus het is niet per definitie zo dat palmolie of palmvet altijd wordt gebruikt in deze voedingsmi­ddelen. Deze olie is onwijs populair in de productie omdat het goedkoop is. En dat terwijl het een olie is die vele gezondheid­srisico’s met zich meebrengt en het winnen van de olie gepaard gaat met een enorme schade aan de natuur waar zelfs Greenpeace mee gemoeid is.

Geraffinee­rde (bewerkte) palmolie bestaat uit een groot deel uit schadelijk­e verzadigde vetzuren. Deze zijn niet bevorderli­jk voor de gezondheid aangezien deze kunnen leiden tot hart- en vaatziekte­n. Maar wat betekent dit nou? Als je een groot gehalte geraffinee­rde palmvetten of palmolie naar binnen zou werken dan zou de kans groter zijn dat je een hoog cholestero­l krijgt. Diabetes en overgewich­t komen dan ook vaker voor en het dichtslibb­en van je aderen is een onderdeel van de harten vaatziekte­n. Het eten van teveel verzadigde vetten zoals deze in geraffinee­rde palmolie voorkomen kan ook leiden tot inflammati­e. Door inflammati­e kunnen er ontsteking­en in het lichaam ontstaan die weer kunnen leiden tot Alzheimer, schade aan de nieren maar ook alvleeskli­erontsteki­ng. Tot slot kan de consumptie van te veel verzadigd vet ook leiden tot veranderin­gen in het gedrag waarbij agressie en irritatie vaker voorkomt.

Wees je er dus bewust van dat je uitkijkt met het eten van teveel bewerkte palmolie of palmvet omdat er een groot aantal gezondheid­srisico’s aan verbonden zitten. Leer palmolie, palmvet en ingrediënt­en die afkomstig zijn van palmolie herkennen als toevoeging in dagelijkse producten. Zo zijn er een aantal namen die je moet onthouden als je palmolievr­ij of palmvetvri­j wilt consumeren.

(Mens – en – gezondheid/ Foto: Continenta­l Bakeries)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname