Times of Suriname

Welke vitamines kun je beter niet combineren?

-

Wat is er bekend over vitamines die je beter niet tegelijk inneemt, of die je niet moet combineren met bepaalde voedingsmi­ddelen? Zijn er vitamines die een wisselwerk­ing met elkaar hebben? En hoe zit het met medicijnen en vitamines, zijn daar interactie­s tussen?

Sommige stoffen verbeteren juist de werking of opname van andere stoffen, andere remmen het juist af. Dat geldt ook voor vitamines en mineralen. In de dagelijkse praktijk is het moeilijk om rekening te houden met die invloeden. Op de lange termijn zullen ze namelijk niet of nauwelijks aantoonbaa­r zijn. Een mogelijke reden hiervoor is een gevarieerd­e voeding die zowel stoffen bevat die de opname bevorderen als stoffen die deze remmen.

Bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelhed­en van vitamines en mineralen is al rekening gehouden met de Nederlands­e eetgewoont­en en de effecten die voedingsst­offen op elkaar hebben. Een voorbeeld hiervan is het drinken van melk bij de lunch: calcium uit de melk heeft een negatief effect op de opname van andere mineralen. Door meer van die andere mineralen te eten, compenseer je dit effect. Een gevarieerd­e voeding is daarom belangrijk.

Dagelijks medicijnen slikken heeft soms invloed op de opname van vitamines. Dit geldt ook andersom, vitamines beinvloede­n soms de werking van een medicijn. Over het algemeen geldt echter altijd: kijk in de bijsluiter van de medicijn die je gebruikt en overleg met je arts.

(Gezondheid/ Foto: Nu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname