Times of Suriname

5 vragen over lachgas

-

Misschien ben je de zilverkleu­rige gaspatroon­tjes wel eens tegengekom­en op straat. Hierin zit lachgas, een populaire drug onder jongeren. Wat is het precies en hoe schadelijk is lachgas voor je gezondheid?

Lachgas is distikstof(mono) oxide (NO), een verbinding van zuurstof en stikstof. Het is een kleurloos gas dat wat zoetig ruikt en smaakt. Adem je het in, dan vermindert je bewustzijn. Je ervaart minder angst en pijn en hebt niet meer zo goed in de gaten wat er om je heen gebeurt. Je voelt je ontspannen, een beetje alsof je alcohol gedronken hebt. Tandartsen en artsen zetten het wel eens in om je even onder narcose te brengen of tegen pijn en angst, vaak in combinatie met toediening van zuurstof of samen met een ander narcosegas. Het gas zit in slagroomsp­uiten als drijfgas. Daarnaast wordt het in de autosport gebruikt om het motorvermo­gen te vergroten. Vooral jongeren gebruiken lachgas vanwege het effect op kan stemming. Nadat je lachgas geïnhaleer­d hebt, voel je je even heel ontspannen en soms lacherig. Je kunt tintelinge­n krijgen. Je gaat halluciner­en: geluiden en wat je ziet vervormen. Sommige mensen voelen zich euforisch, maar lachgas kan er ook voor zorgen dat je juist onrustig of bang wordt. Het werkt kort, maar hevig. Na een paar minuten is de roes weer voorbij.

Vroeger viel lachgas onder de Nederlands­e Geneesmidd­elenwet. Toen was verkoop voor oneigenlij­k gebruik verboden. Sinds 1 juli 2016 valt het onder de Nederlands­e Warenwet. Er is geen wetgeving die de verkoop, handel, bezit of het gebruik van lachgas verbiedt. De veelgebrui­kte slagroompa­tronen zijn te koop bij horecagroo­thandels, huishoudwi­nkels en allerlei webshops. Lachgasgeb­ruikers geven aan dat ze ook vervelende effecten merken. In het Grote Uitgaanson­derzoek 2016 van het Trimbos-instituut werd duizelighe­id door 66 procent als bijwerking gerapporte­erd. Daarnaast had een derde wel eens last verwardhei­d, hoofdpijn en hallucinat­ies. Ook misselijkh­eid, gevoelloos­heid, tintelinge­n en flauwvalle­n komen voor. Je kunt ook makkelijke­r vallen. Waarschijn­lijk hebben deze klachten te maken met het zuurstofte­kort dat ontstaat als je te weinig zuurstof inademt tijdens het gebruiken van het lachgas. Ernstig zuurstofte­kort kan leiden tot bewusteloo­sheid en zelfs verstikkin­g. Gebruik je een ballon, dan is de kans dat je buiten bewustzijn raakt waarschijn­lijk klein, omdat je de ballon loslaat zodra je flauwvalt.

Als je verkouden bent, kan de extra druk die het lachgas geeft ervoor zorgen dat je trommelvli­es springt. Dat kan leiden tot oorpijn en blijvende gehoorscha­de. Gebruik je geen ballon, dan kunnen bovendien je lippen en longen bevriezen. Volgens het RIVM heeft doorsnee recreatief gebruik van lachgas op korte en lange termijn geen schadelijk effect op de gezondheid. Met recreatief gebruik bedoelt het RIVM hooguit eens per maand maximaal tien lachgasbal­lonnen inademen. Lachgas inhaleren tijdens de zwangersch­ap is waarschijn­lijk schadelijk voor de ongeboren baby. Gebruik je vaak lachgas, of gebruik je het in grote hoeveelhed­en, dan kan er een vitamine B12-tekort ontstaan. Dat leidt tot bloedarmoe­de en schade aan het zenuwstels­el. Lachgasver­slaving komt weinig voor, maar er zijn wel mensen die er moeilijk mee kunnen stoppen. Lachgas is vooral populair onder tieners en jongvolwas­senen. Het is nog niet bekend wat voor effect het heeft op jongeren die in de groei zijn en van wie het brein zich nog aan het ontwikkele­n is. (Gezondheid­snet.nl/ Foto:

AliExpress.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname