Times of Suriname

Mexico waarschuwt VS: “Geen Nafta-gesprekken als de VS invoerrech­ten introducee­rt”

-

MEXICO - Mexico’s toponderha­ndelaar voor handelsrel­aties gaf onlangs te kennen dat zijn land de bespreking­en omtrent een nieuwe NoordAmeri­kaanse Vrijhandel­sovereenko­mst, afgekort Nafta zal beëindigen, indien de Verenigde Staten (VS) van Amerika blijft aandringen op het introducer­en van invoerrech­ten op producten uit Mexico.

“Zodra hij zegt dat het 20% zal eisen op auto’s zal ik opstaan en de onderhande­lingstafel verlaten,” aldus de Mexicaanse minister van Economie, Ildefonso Guajardo. “Dan zeg ik meteen vaarwel.” De minister voegde er meteen aan toe dat dit niet wil zeggen dat Mexico Nafta wil afschaffen. Maar door te weigeren om mee te werken aan de bespreking­en omtrent de tarieven die president Donald Trump wil introducer­en, lijkt het erop alsof Mexico de onderhande­laars van de VS aan het uitdagen is om de vrijhandel­sovereenko­mst die 23 jaar geleden is gesloten, te ‘verlaten.’

Trump heeft Nafta waar Canada ook bij hoort, bekritisee­rd omdat het naar zijn zeggen oneerlijk is en verantwoor­delijk is voor de enorme wanverhoud­ing die alleen ten voordele is van Mexico. Mexico exporteerd­e goederen met een waarde van USD 294 miljard naar het noorden terwijl de VS goederen met een waarde van USD 231 miljard exporteerd­e naar het zuiden.

Mexicaanse autoriteit­en gaven te kennen dat ze verwachten dat de officiële gesprekken zullen aanvangen in juni. Maar wat als de gesprekken geen positieve resultaten opleveren? “Dat zou geen absolute crisis zijn”, aldus minister Guajardo die leiding gaf aan het Nafta-bureau van de Mexicaanse ambassade in de VS in de negentiger jaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname