Times of Suriname

Kleine Xander kreeg ibuprofen met nare gevolgen

-

Amper vijf dagen, in die korte tijdspanne ging de kleine Xander (10) van een perfect gezonde jongen naar een dodelijk ziek kind. Boosdoener: de onschuldig­e pijnstille­r ibuprofen.

Het gebeurde drie jaar geleden, maar de jongen - die op het Amerikaans­e eiland Hawaï woont - draagt nog altijd de sporen van het vreselijke voorval. Zijn moeder Laura Cabales (42) herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Xander had koorts en daarom gaven we hem ibuprofen”, vertelt ze. “Aanvankeli­jk verdween de koorts, maar enkele uren later kwam ze in alle hevigheid terug.”

Toen hij over de 40 graden ging en hij amper nog reageerde, snelden Laura en haar man Ronnie (42) met hun zoon naar het Tripler Medical Center Hospital in Honolulu. Daar ging zijn toestand echter nog verder achteruit. Hij bleek intussen een bacteriële longontste­king en een klaplong te hebben en kon nog moeilijk ademhalen. Over zijn hele lichaam vormden zich blaren en wonden.

Een bloedvergi­ftiging was de genadeslag en hij ging in septische shock. “De dokters zeiden dat hij de ziekste patiënt was die ze op dat moment hadden”, aldus Laura. “En hij was stervende.” Xander bleek aan het syndroom van Stevens Johnson (SJS) te lijden, een zeldzame ziekte waarbij grote delen van de huid en de slijmvliez­en loslaten.

Die kan onder meer worden veroorzaak­t door bepaalde medicijnen, zoals ibuprofen. “Als je zijn huid aanraakte, kwam die er gewoon af”, aldus zijn moeder. “Op het dieptepunt moesten artsen zelfs de tube waarmee hij ademhaalde aan de binnenkant van zijn mond vastmaken omdat de huid rond zijn mond gewoon wegsmolt. Het was vreselijk om zien.” Uiteindeli­jk werd hij naar een groter ziekenhuis getranspor­teerd en in coma gebracht zodat hij makkelijke­r kon herstellen. Drie weken was hij bewusteloo­s en werd hij vol antibiotic­a gepompt. Maar langzaamaa­n verbeterde zijn toestand. En hij werd weer wakker gemaakt. De weg naar herstel bleek echter nog lang. “Hij kon aanvankeli­jk amper zijn hoofd optillen”, aldus zijn mama. “Hij wilde zo graag weer naar school, maar dat kon niet. Pas maanden later mocht hij naar huis, naar zijn broertjes Jaiden (13) en Tyce (4).” Drie jaar later gaat het al veel beter, maar Xander draagt nog altijd de sporen van zijn ziekte. “Hij is nagenoeg blind en produceert geen speeksel meer, waardoor hij moeilijk eet”, aldus Lauren. “De kleine haartjes aan de binnenkant van zijn longen zijn weg, waardoor hij niet goed meer slijm kan ophoesten. En hij verdraagt geen fel licht meer, hij draagt de hele tijd een zonnebril. Daarmee wordt hij soms gepest op school, maar onze kleine jongen laat zich daar niet door doen en vindt zichzelf reuzecool.”

(AD.NL/Foto:RV)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname