Times of Suriname

LVV organiseer­t tweedaagse workshop

-

PARAMARIBO – In het kader van het regionaal project ‘Coconut Industry Developeme­nt for the Caribbean’, is een tweedaagse workshop voor kokos stakeholde­rs gehouden. Het thema van de workshop ‘Group/Cluster Developmen­t and Strenghten­ing’ is de versterkin­g van de samenwerki­ngsverband­en tussen (kokos)stakeholde­rs, voor zowel de ontwikkeli­ng van de individuel­e ondernemin­gen als voor de uitbreidin­g van de kokosindus­trie. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een persberich­t.

In totaal hebben twintig deelnemers uit Para, Coronie, Saramacca, Wanica en Commewijne zich aangemeld voor deze workshop die door deskundige­n van de Caribbean Agricultur­al Research and Developeme­nt Institute (CARDI), in samenwerki­ng met het Nationale Stakeholde­r Platform (NSP) en de National Focal Point (NFP) worden verzorgd. Belangrijk­e onderwerpe­n tijdens de workshop zijn andere SWOT-analyse, actieplan, marktanaly­se en financieel management.

In maart volgt een regionale workshop te Trinidad & Tobago waar de deelnemend­e landen een actieplan voor de kokossecto­r van hun land zullen presentere­n. In de afgelopen 2 jaar hebben diverse activiteit­en met betrekking tot dit project plaatsgevo­nden zoals workshops (op zowel nationaal als regionaal niveau), oriëntatie­bezoeken en de opzet van (pilot)kokoskweke­rijen.

Het project is ontstaan naar aanleiding van de grote vraag naar verse kokos en -producten en de bekende problemen, waaronder ziekte en plagen, verouderin­g van kokosbomen en beperkte toegang tot markten. Het project heeft als doel om de sector duurzaam te ontwikkele­n middels de versterkin­g van de concurrent­iepositie van kleinschal­ige kokosboere­n. Ondersteun­ing wordt gegeven met het identifice­ren van marktkanse­n, het uitvoeren van gezamenlij­ke programma’s en een betere toegang tot dienstverl­eners voor verbeterde kokosprodu­ctie.

Het project wordt gefinancie­rd door de Europese Unie (EU) voor een bedrag van 3.5 miljoen euro en wel uit het 10e Europese Ontwikkeli­ngsfonds voor een duur van 4 jaar. De uitvoering van dit project is in handen van het Internatio­nal Trade Centre (ITC), gevestigd in Zwitserlan­d en deze heeft vervolgens CARDI aangetrokk­en voor de uitvoer daarvan in de regio. Aan dit project nemen negen CARIFORUM-landen deel namelijk Belize, Dominica, De Dominicaan­se Republiek, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, Suriname en Trinidad & Tobago.

In elk deelnemend land is NSP opgericht voor de uitvoering van het kokosproje­ct. In Suriname is Raymond Nojodimedj­o, onderdirec­teur Planning en Ontwikkeli­ng van het Ministerie van LVV, de voorzitter van het NSP en Mohamed Khodabaks is aangewezen als de voorzitter van NFP. Het ministerie ondersteun­t dit project met het beschikbaa­r stellen van de nodige faciliteit­en waar mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname