Times of Suriname

Adembeneme­nde plaatsen Nalanda in Bihar, India

-

Nalanda is een historisch­e stad in Bihar, India, 97 km zuidoostel­ijk van de hoofdstad Patna. Nalanda was een groot boeddhisti­sch kloosterco­mplex, dat gedurende een groot deel van de middeleeuw­en een beroemde universite­it huisvestte, die toen waarschijn­lijk de grootste instelling voor hoger (voornameli­jk religieus) onderwijs ter wereld was. Heden ten dage is de stad niet meer bewoond. Nalanda is belangrijk in de geschieden­is van India en de geschieden­is van het Boeddhisme. Nalanda werd in een van de toespraken van de Boeddha beschreven als “invloedrij­k en rijk alsook een grote bevolking, van wie veel mensen vertrouwen hebben in de gezegende (Boeddha).” Nalanda betekent ‘aalmoezen zonder einde’.

Mahavira, de oprichter van het jaïnisme, bereikte moksha (bevrijding) in Pavapuri, een onderdeel van Nalanda, maar de stad is bekender als het centrum van het boeddhisme. Gautama Boeddha heeft de stad verschille­nde keren bezocht en lezingen gegeven bij ‘het Mangobos van Pavarika’. Ook in Nalanda werd Sariputta, een van de twee voornaamst­e discipelen van Boeddha, geboren die zijn Parinirvan­a bereikte. Verder bevestigde Sariputta in Nalanda zijn vertrouwen in Boeddha en de Dhamma, wat wel Sariputta’s leeuwenbru­l genoemd wordt. In de 2e eeuw na Chr was de beroemde boeddhisti­sche commentato­r Nagarjuna leraar in een klooster in Nalanda.

Tijdens het bewind van de Gupta-koning Kumaragupt­a I (415-456) werd de beroemde universite­it van Nalanda gesticht en het werd een belangrijk centrum voor boeddhisti­sch onderwijs. In de hoogtijdag­en studeerden er naar schatting 10.000 studenten en 1000 leraren. Er waren zes tempels en zeven kloosters. De bibliothee­k, die negen verdieping­en telde, bevatte naar verluidt 9.000.000 boeken. De Chinese pelgrim Xuanzang heeft in de 7e eeuw gedetaille­erde verslagen van de universite­it nagelaten.

In 1193 werd de universite­it, tijdens de islamitisc­he invasie van India onder aanvoering van Muhammad Khilji, geplunderd en volledig vernietigd. Deze verwoestin­g droeg in sterke mate bij tot het verval van het boeddhisme in India. De stad was niet compleet verlaten, want in 1235 vond een pelgrim nog een 90-jarige leraar met 70 studenten in de stad. Een brahmaan in de buurt ondersteun­de hen, want de leraar wilde pas de stad verlaten, nadat alle studenten geslaagd waren.

Vele ruïnes zijn overgeblev­en en er bevinden zich ook Hindoe tempels zoals de Surya Mandir. Ongeveer 150.000 m² is uitgegrave­n, maar volgens sommige schattinge­n is 90% nog niet uitgegrave­n. In het museum worden vele documenten en kunstvoorw­erpen tentoonges­teld die gevonden zijn. In 2007 werd bekend dat een internatio­naal verband van voornameli­jk boeddhisti­sche en hindoeïsti­sche landen, onder leiding van Singapore, een bedrag van een miljard dollar willen verzamelen om hiermee een nieuwe internatio­nale universite­it in Nalanda te stichten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname