Times of Suriname

De aardbeien op de foto zijn niet rood

-

Sneeuw is wit, de lucht ziet er blauw uit en rijpe aardbeien zijn rood. Dat zijn enkele zekerheden in het leven. Behalve op een foto dan, die online een fikse discussie ontketend heeft.

Op het eerste zicht ziet de aarbeienta­art er heel normaal uit, hoewel er duidelijk een blauwe filter over de foto werd gezet. Maar in werkelijkh­eid zijn de aardbeien grijs, met een kleine groene tint. Jawel, grijs, maar dat wordt pas duidelijk als je de pixels op de foto gaat isoleren.

De foto is namelijk een optische illusie, en toont heel mooi wat er gebeurt als je een cyaankleur toevoegt aan een foto met zwarte, witte en grijze tinten. Het blauw duwt alle andere kleuren in de tegenoverg­estelde richting. En daarom zien de aardbeien er rood uit. Nog steeds niet helemaal overtuigd? Je bent niet alleen. Online wordt de foto druk gedeeld en discussiër­en mensen over welke kleur die aardbeien precies hebben. Eén van hen, visueel perceptie-expert Bevil Conway, legt uit dat het allemaal te maken heeft met licht, en hoe dat licht je ogen binnentree­dt in verschille­nde golflengte­s. “Beeld je in dat je een appel vasthoudt en buiten rondloopt onder een blauwe lucht. Dat blauw ‘besmet’ dan eigenlijk alle kleuren die je ziet, omdat er voortduren­d ook blauwe golflengte­s je ogen bereiken. Neem je die appel echter mee naar binnen en kijk je ernaar onder een TLlamp of een gloeilamp zonder die blauwe tint, dan zal de kleur van het stuk fruit er helemaal anders uitzien voor ons, ook al blijven de pixels exact dezelfde. Het verschil is dat het spectrum dat afkaatst op de appel anders is.”

(HLN.be/Foto: Wel.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname