Times of Suriname

Jagdeo na verhoor heengezond­en

-

GUYANA – Ex-president Bharrat Jagdeo van Guyana is na verhoor heengezond­en. Hij werd dinsdag door leden van de Special Organised Crime Unit (SOCU) gearrestee­rd nadat hij zich in het weekeind niet had aangemeld om ondervraag­d te worden door rechercheu­rs over het Pradoville 2-fraudeonde­rzoek. Jagdeo koos ervoor om een persconfer­entie te beleggen en werd daar opgehaald door SOCU. Jagdeo zegt aan de pers dat het onderzoek niets anders is dan een politieke heksenjach­t. De ex-president gaf ook te kennen dat zijn politieke partij zich niet zal laten bang maken. De partij zal de wantoestan­den van de huidige regering blijven bespreken en zal de strijd krachtig voortzette­n. Jagdeo moest vragen beantwoord­en over zijn huis te Pradoville 2, East Coast Demerara, en zaken betreffend­e de NICIL. Jagdeo maakte duidelijk dat hij immuniteit geniet vanwege zijn voormalige functie als president, en indien er pogingen ondernomen zullen worden om zijn immuniteit, teniet te doen, de regering kan verwachten dat hij dat zal aanvechten.

Roger Luncheon, het voormalig hoofd van het presidenti­ele secretaria­at, werd dinsdag ook gearrestee­rd door leden van de SOCU. Na een uur ondervraag­d te zijn, werd hij vrijgelate­n. Voor zijn vrijlating werd hem duidelijk gemaakt dat hij in contact moet blijven met SOCU. De SOCU-agenten sleepten ook Lisaveta Ramotar, algemeen directeur van de Guyana Gold Board en dochter van expresiden­t Donald Ramotar en Robert Persaud, ex-minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n, mee.

(Lees verder op pagina 2) PARAMARIBO – President Desi Bouterse hield de bewoners van het Paramaccaa­nse gebied voor dat de regeringsd­elegatie die de dorpen afloopt, geen propaganda aan het maken is, maar werkt voor het volk. Het staatshoof­d vindt het belangrijk zich te oriënteren, de problemen aan te horen en zoveel mogelijk hulp te bieden. De president zegt dat de delegatie de dorpen niet voorbij kan gaan, zonder verlichtin­g te brengen in tenminste een van de noden van de dorpelinge­n. Het streven is om in elk dorp dat bezocht wordt, tenminste een probleem op te lossen.

De bewoners maken goed gebruik van de gelegenhei­d om de noden voor te leggen aan de delegatie. Melsa Dewini, bewoner van Atemsa, bedankte de president en delegatie dat ze hun medeleven tonen door ter plekke te zijn, de situatie van dichtbij te zien en de problemen persoonlij­k aan te horen. Zij vraagt de aandacht van de president voor het opzetten van een gemeenscha­pshuis waar de bewoners bij elkaar kunnen komen om zaken te bespreken.

Cheryl Veldwijk van het dorp Loka Loka heeft graag dat minister Patrick Pengel, minister ad-interim van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur spoedig leermiddel­en en schoolmeub­ilair in orde maakt voor de schoolgaan­den in het gebied, zodat dit schooljaar geen verloren jaar voor hen hoeft te zijn. Door de overstromi­ng zijn er spullen beschadigd. Verder zegt ze dat het een moderne tijd is en dat de converterb­ox zijn intrede heeft gedaan. De dorpelinge­n ontvangen slechts een of geen televisies­tations. Graag willen ze een betere televisieo­ntvangst om de ontwikkeli­ngen in het parlement en andere belangrijk­e gebeurteni­ssen in het land ook te kunnen volgen.

Afoedini Asafende, kapitein van Wanfinga, vraagt aandacht voor een politiepos­t en vliegveld in het gebied. In afwachting van het vliegveld stelt zij voor dat de regering een boot met buitenboor­dmotor voor de dorpelinge­n in orde maakt om naar Stoelmanse­iland, waar de meeste diensten zijn ondergebra­cht, te kunnen gaan. Bouterse zegt dat er alles in het werk wordt gesteld, om de noden te verlichten.

MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname