Times of Suriname

BGA-Nickerie huldigt dertien vrouwen

-

NICKERIE - Het Bureau Gender Aangelegen­heden (BGA) Nickerie heeft in het kader van de Internatio­nale Dag van de Vrouw op 8 maart, gisteren 13 vrouwen van Nickerie gehuldigd. De huldiging heeft plaatsgevo­nden in de trouwzaal van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n aan de Kaolanstra­at.

Nandeni Dinai-Kapoerchan, coördinato­r van BGANickeri­e, zegt dat het gaat om hardwerken­de vrouwen die zich op verschille­nde manieren verdienste­lijk hebben gemaakt, en ook sociaal bewogen zijn, uit alle lagen in de samenlevin­g. De gehuldigde vrouwen zijn geselectee­rd door diverse organisati­es, zoals Stichting Moederhart en Stichting Sari en enkele personen in de samenlevin­g die zoals Dinai-Kapoerchan aangeeft ‘het veld’ kennen. Volgens Dinai-Kapoerchan is het de bedoeling dat BGANickeri­e, dat gisteren ook een jaar bestond, jaarlijks op deze dag vrouwen die zich sociaal-maatschapp­elijk verdienste­lijk maken of hebben gemaakt, in de bloemetjes zullen zetten. De vrouwen zijn ook toegesprok­en door districtsc­ommissaris (dc) Wedprekash Joeloemsin­gh die waarschuwd­e voor de onevenwich­tigheid die er de laatste tijd ontstaat, doordat jongens vroeg afhaken op school.

Hij gaf aan dat het in Nickerie nog sterker te zien is. Bij een bezoek aan de middelbare school valt het vrijwel direct op dat het merendeel van de studenten vrouwen is. Ook op andere instelling­en voor hoger onderwijs, geeft de burgervade­r aan. “Voor de vrouwen om blij te zijn maar wat ik wil aangeven is dat het evenwicht in de maatschapp­ij structuree­l verstoord is geraakt”, merkt Joeloemsin­gh op. Ook bij andere activiteit­en weet de burgervade­r dat mannen haast niet meer te zien zijn. Als deze trend zich blijft voortzette­n, vreest Joeloemsin­gh dat mannen na tien jaar nergens meer te bespeuren zijn en helemaal zullen wegkwijnen in de samenlevin­g. Het evenwicht op sociaal-maatschapp­elijk vlak wordt volgens de burgervade­r hierdoor verstoord.

“Je ziet dat de mannen aan het wegzakken zijn doordat zij niet verder naar school gaan en de vrouwen wel die langzamerh­and alles overnemen, meent de dc. Joeloemsin­gh zegt niets tegen vrouwen te hebben, maar slechts te willen aangeven dat men de maatschapp­elijke realiteit niet uit het oog moet verliezen. Hij vindt dat deze dag, de Internatio­nale Dag van de Vrouw, moet worden aangegrepe­n om de correcties teweeg te brengen. De oudste vrouw die gehuldigd is, is 84 jaar, is zelfstandi­g en nog steeds actief op het sociale vlak.

 ??  ?? Dc Joeloemsin­gh tussen de vrouwen die in het kader van de Internatio­nale Dag van de Vrouw gehuldigd zijn door BGANickeri­e. (Foto: Ashley Lieveld)
Dc Joeloemsin­gh tussen de vrouwen die in het kader van de Internatio­nale Dag van de Vrouw gehuldigd zijn door BGANickeri­e. (Foto: Ashley Lieveld)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname