Times of Suriname

Vierdaags seminar ter bevorderin­g duurzaam integraal waterbehee­r

-

PARAMARIBO – In het kader van Public Private Partnershi­p organisere­n het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en het Kabinet van de Vicepresid­ent in samenwerki­ng met de Stichting Waterforum Suriname deze week een vierdaags seminar in het gebouw van IGSR op het Universite­itscomplex. Het doel van dit seminar is duurzaam integraal waterbehee­r in ons land te bevorderen, meldt de stichting in een persberich­t.

Op deze dagen worden de thema’s Water Governance, Drinkwater en Oppervlakt­ewater onder de aandacht gebracht. De afgelopen maanden zijn de partners intensief bezig geweest met het voorbereid­en van een serie seminars om enerzijds bewustword­ing te creëren voor integraal waterbehee­r en anderzijds door middel van een gerichte aanpak (zowel uitvoerend als op beleidsniv­eau) ook daadwerkel­ijk stappen voorwaarts te zetten. Een cursus Water Governance (waterbehee­r) zal vandaag tot en met donderdag verzorgd worden door Marleen van Rijswick, verbonden aan de Universite­it van Utrecht. De cursisten worden inzichten bijgebrach­t over ‘Hoe om te gaan met water’ en de aspecten die moeten leiden tot duurzaam waterbehee­r. Bij governance gaat het niet alleen om adequaat bestuur, maar ook om de rechten van de gebruikers. Tijdens de cursus zal de nadruk gelegd worden op de tien bouwstenen voor duurzaam waterbehee­r: de stakeholde­rs, wet en regelgevin­g, toezicht, verantwoor­delijkheid en autoriteit.

Op 10 maart wordt er voor een breder publiek een Water Governance-seminar gehouden, waarbij onder andere beleidsmak­ers, politici, DNA-leden, technici, private sector, IGSR en ngo’s aan zullen deelnemen. Na de cursus en het seminar zal een route worden uitgestipp­eld naar goed en verbeterd waterbehee­r in Suriname. Water moet vooral voor iedereen beschikbaa­r kunnen zijn op de juiste manier, zodat wij er heel lang gebruik van kunnen maken.

In november vorig jaar werd het eerste seminar gehouden met als thema: ‘Afval Waterbehee­r’. Tijdens dit seminar werd dit thema vanuit het nationale en internatio­naal kader belicht en werden daarbij een drietal casussen gepresente­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname