Times of Suriname

Verbazing over Ramallah-trip raadsleden Amsterdam

-

AMSTERDAM - De SP in de gemeentera­ad verbaast zich over de reis die wethouder Ollongren, raadsleden en ambtenaren momenteel maken naar Ramallah en Tel Aviv. Hotels en vluchten worden met gemeenscha­psgeld betaald. “In principe vind ik dat zulke reisjes uit eigen zak betaald moeten worden”, zegt Daniël Peters van de SP.

Het is het eerste werkbezoek van raadsleden aan de steden in het Midden-Oosten, nadat een linkse meerderhei­d in de raad een stedenband met het Israëlisch­e Tel Aviv en het Palestijns­e Ramallah twee jaar geleden blokkeerde. Daarna is een samenwerki­ng opgetuigd die echter verdacht veel lijkt op een stedenband. Zo zijn de wethouder, ambtenaren en raadsleden in het vliegtuig gestapt om in Tel Aviv te spreken over startups, sharing economy en LGBT. In Ramallah is aandacht voor city marketing, cultuur en economisch­e samenwerki­ng. Het onderwerp stedenband was lange tijd een taboe omdat PvdA, SP en GroenLinks vonden dat het conflict tussen Israëliërs en Palestijne­n te veel spanningen zou opleveren in Amsterdam. Raadsleden van de partijen die destijds een stedenband lieten afketsen en burgemeest­er Van der Laan de samenwerki­ng lieten optuigen, zijn nu echter wel naar het Midden-Oosten afgereisd. Tot gisteren bezochten wethouder Ollongren (Economisch­e Zaken) en raadsleden Ünver (PvdA), Van den Berg (PvdA), Glaubitz (D66), Dijk (VVD), Boomsma (CDA), Ernsting (GroenLinks) en Van Brug (PvdO) de steden.

Zij werden vergezeld door vier ambtenaren, voor wie vlucht en hotel betaald werden. Woordvoerd­er Sebastiaan Meijer van wethouder Ollongren maakt duidelijk dat meereizend­e bedrijven zelf de kosten dekken. “Je hebt geen stedenband nodig om op economisch of cultureel gebied samen te werken”, luidt zijn verklaring. “Het is een serieus werkbezoek met serieuze onderwerpe­n. Dit past volledig in ons internatio­naal beleid, dat is vastgestel­d door de gemeentera­ad.” De SP zegt desgevraag­d het niet wenselijk te vinden dat Amsterdam de kosten voor zijn rekening neemt. “Wij zijn in het verleden tegen de stedenband met Ramallah en Tel Aviv geweest”, aldus Peters, die zegt dat Amsterdam zich niet met buitenland­politiek moet bemoeien. “Die stedenband is afgeketst. In principe vind ik dat zulke reisjes dus uit eigen zak betaald moeten worden. Ik heb anderen dan ook afgeraden daarheen te gaan. Al vind ik het wel goed dat niet Ramallah, de stad die de raadsleden uitnodigde, de kosten moet betalen.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Daniel Peters(tweede rechts) met SP Amsterdam. (Twitter)
Daniel Peters(tweede rechts) met SP Amsterdam. (Twitter)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname