Times of Suriname

Meer dan dertig doden en gewonden na aanval ziekenhuis Afghanista­n

-

AFGHANISTA­N - Bij een aanslag op een militair ziekenhuis in Kabul zijn zeker dertig doden en meer dan vijftig gewonden gevallen. Drie gewapende mannen vielen gisteren het ziekenhuis binnen en namen het personeel en patiënten onder vuur.

Aan het begin van de middag blies een man zichzelf op bij het ziekenhuis. Daarna vielen gewapende mannen gekleed in doktersjas­sen de ziekenzale­n binnen en schoten om zich heen. Terreurbew­eging Islamitisc­he Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. Afghaanse veiligheid­stroepen omsingelde­n het ziekenhuis en namen de aanvallers onder vuur. Mogelijk blies een tweede aanvaller zichzelf op. De mannen hadden automatisc­he wapens en handgranat­en. Volgens een woordvoerd­er van het Ministerie van Defensie wordt nog steeds “hevig gevochten” rondom het ziekenhuis. Zeker een aanvaller zou zijn gedood. Ook kwam een Afghaanse militair om het leven en raakten drie anderen gewond. Twee aanvallers zouden nog in het gebouw aanwezig zijn. President Ashraf Ghani maakte in een toespraak in verband met Internatio­nale Vrouwendag melding van “een terroristi­sche aanslag die de menselijke waarden vertrapt”.

Het Sardar Mohammad Daud Khan ziekenhuis telt vierhonder­d bedden. De patiënten zijn voornameli­jk Afghaanse militairen. Het gebouw ligt in een internatio­nale wijk in Kabul waar onder meer de Amerikaans­e ambassade is gevestigd. In tegenstell­ing tot eerder berichten, is de aanslag niet het werk van de Taliban. Die groepering pleegt geregeld aanslagen in Afghanista­n. Vorige week vielen bij een aanval op een politiebur­eau nog tientallen gewonden. (NU.NL)

 ??  ?? Veiligheid­stroepen hebben het ziekenhuis omsingeld waar een man zichzelf opblies.(Foto: ANP)
Veiligheid­stroepen hebben het ziekenhuis omsingeld waar een man zichzelf opblies.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname