Times of Suriname

Nieuw inreisverb­od Trump aangevocht­en door Hawaii

-

VS - De Amerikaans­e staat Hawaii gaat het nieuwe inreisverb­od dat president Donald Trump heeft aangekondi­gd juridisch aanvechten. Dat maakten advocaten van de staat dinsdag bekend. Ze bepleiten een tijdelijke opschortin­g die de invoering van het nieuwe decreet moet blokkeren.

‘Voor alle duidelijkh­eid, het nieuwe decreet omvat minder mensen dan het oude’, zegt een van de advocaten tegenover CNN. Maar volgens hem heeft het nieuwe verbod dezelfde ‘constituti­onele en statutaire tekortkomi­ngen’. ‘Dit is niets minder dan een moslim ban 2.0’, aldus de Hawaiiaans­e aanklager Doug Chin in een verklaring. ‘Het richt zich nog steeds op immigrante­n en vluchtelin­gen, onder het mom van de nationale veiligheid. En het laat de deur open voor nog veel striktere beperkinge­n.’Beide partijen hebben de federale rechter gevraagd vaart te maken, zodat er een uitspraak is voor 16 maart, als het gewijzigde inreisverb­od ingaat. Het nieuwe decreet volgt op een eerdere versie die eind januari door Trump werd afgekondig­d, waar een federale rechter al snel een streep door zette.

Het decreet leidde dagenlang tot chaotische taferelen op luchthaven­s en duizenden mensen kwamen protestere­n tegen het in hun ogen inhumane beleid van Trump. Ook in hoger beroep oordeelde de rechter dat Trump zijn inreisverb­od moest herzien. Het nieuwe inreisverb­od betreft de inwoners van de islamitisc­he landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Inwoners van Irak kunnen de Verenigde Staten wel zonder bezwaar binnenkome­n. Ook houders van een zogenoemde green card, een verblijfsv­ergunning voor onbepaalde tijd, mogen het land vrij in. (Volkskrant.nl)

 ??  ?? Een demonstrat­ie in Cambridge, Massachuse­tts tegen het herziene inreisverb­od van president Trump. (Foto: The Tribune)
Een demonstrat­ie in Cambridge, Massachuse­tts tegen het herziene inreisverb­od van president Trump. (Foto: The Tribune)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname