Times of Suriname

VN-Veiligheid­sraad veroordeel­t Noord-Koreaanse raketlance­ringen

-

NOORD-KOREA - De VNVeilighe­idsraad heeft de recente Noord-Koreaanse raketlance­ringen veroordeel­d en zijn bezorgdhei­d geuit over het destabilis­erende gedrag van Pyongyang.

De tekst werd opgesteld door de Verenigde Staten, en unaniem goedgekeur­d door de vijftien leden van de Raad. Maandag lanceerde NoordKorea vier ballistisc­he raketten af in de richting van de Japanse Zee, waarvan er drie in een exclusieve economisch­e zone van Japan terechtkwa­men. De Veiligheid­sraad zal hierover vandaag samen zitten achter gesloten deuren. In de tekst van gisteren staat dat de raketlance­ringen “de spanningen in de regio en daarbuiten doen toenemen, net als het risico op een regionale wapenwedlo­op”. Toen Noord-Korea in 2006 zijn eerste kernproef uitvoerde legde de VN sancties op. Die werden bij elke kernproef van het land versterkt. In de mededeling van gisteren dreigt de Veiligheid­sraad met “verdere significan­te stappen”. Ook werd aan de VNlidstate­n gevraagd om meer inspanning­en te doen om de bestaande sancties te implemente­ren.

China keurde de tekst mee goed, terwijl het land eerder op de dag nog geërgerd was over de ontplooiin­g van het raketafwee­rsysteem THAAD in Zuid-Korea. Het Amerikaans­e leger kondigde maandag aan dat zijn troepen gestart waren met de installati­e van het systeem. De reactie van Peking liet niet lang op zich wachten. “China zal resoluut de nodige maatregele­n nemen om zijn eigen veiligheid­sbelangen te verdedigen”, waarschuwd­e een woordvoerd­er van het ministerie van Buitenland­se Zaken. “De VS en ZuidKorea zullen er alle gevolgen van ondervinde­n.” Peking vreest dat THAAD de efficienti­e van zijn eigen raketsyste­men zal ondergrave­n.

(AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname