Times of Suriname

Braziliaan­se transgende­r brutaal doodgeslag­en in Fortaleza

-

BRAZILIE - De 42-jarige Dandara dos Santos werd op klaarlicht­e dag brutaal uit haar huis gesleept, gestampt en geslagen tot ze dood was. De moord vond half februari plaats in het Braziliaan­se Fortaleza. Zes daders konden worden geïdentifi­ceerd door een vreselijk filmpje dat de politie verspreidd­e.

Daarin smeekte de vrouwelijk­e transgende­r de woesteling­en tevergeefs voor haar leven. Dandara was al de vijfde transgende­r die vorige maand werd vermoord in Brazilië. De bebloede vrouwelijk­e transseksu­eel kreeg klappen met schoenen en een houten plank. Ze werd zwaar gestampt, in een kruiwagen geladen en naar een afgelegen steegje gebracht. Daar werd ze onder luid gejuich en gelach beestachti­g doodgeslag­en. Op internet circuleerd­e een video van de misselijkm­akende lynchparti­j die dateert van 15 februari. In de video zegt de persoon die aan het filmen is in het Portugees: “Ze zullen hem doden”. Intussen lachen de brute aanvallers hun slachtoffe­r uit met mensontere­nde, homofobisc­he opmerkinge­n. De politie gaf vrijdag de beelden vrij om de daders te kunnen opsporen. Er konden zes vermoedeli­jke moordenaar­s worden geïdentifi­ceerd, maar nog niet allemaal worden aangehoude­n. “Het onderzoek schiet goed op”, zegt de politie. “We gaan achter de moordenaar­s aan.” Vier daders zitten inmiddels vast in de cel.

De overheid van deelstaat Ceará heeft de moord veroordeel­d en waarschuwd­e ervoor dat daders gestraft zullen worden. Tussen oktober 2015 en september 2016 werden er in Brazilië 123 transgende­rs en transseksu­elen vermoord. Wereldwijd vindt om de drie dagen een moord op een transgende­r plaats. (AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname