Times of Suriname

Deel klimaatsch­ade in Australië onherstelb­aar

-

De impact van de klimaatver­andering kan deels onherstelb­are schade aanrichten in Australië, blijkt uit het omvangrijk­e State of the Environmen­t, een onderzoek dat om de vijf jaar verschijnt. Bevolkings­groei, invasieve soorten en verdwijnen­de vegetatie zijn enkele van de bedreiging­en.

Het vijfjaarli­jkse rapport State of the Environmen­t wordt door onafhankel­ijke wetenschap­pers opgesteld in opdracht van de Australisc­he overheid. De onderzoeke­rs constatere­n dat in een groot deel van het land niet duurzaam met het milieu wordt omgegaan. Vooral de kustgebied­en staan onder druk door groeiende activiteit: bevolkings­groei, veranderen­d landgebrui­k en industriël­e activiteit. “Zonder substantië­le veranderin­gen, is het de vraag of ons natuurlijk kapitaal voldoende capaciteit houdt om de economisch­e ontwikkeli­ng van ons land en ons welzijn op lange termijn te garanderen”, stellen ze.

In de afgelopen vijf jaar nam de vegetatie in Australië af, het aantal bosbranden nam toe en het aantal invasieve soorten groeide eveneens. Veel landbouwte­chnieken zijn wel verbeterd, waardoor de impact op het milieu enigszins verminderd is.

Ook de groei van steden zet de natuur onder druk. Daarnaast speelt mijnbouw nog steeds een belangrijk­e rol in Australië, maar de komst van nieuwe mijnen loopt enige vertraging op. Daardoor is er minder landbouwgr­ond naar de mijnbouwin­dustrie gegaan.

“De vele consequent­ies van de klimaatver­andering, variërend van de komst van nieuwe soorten tot een korter groeiseizo­en in de landbouw en frequenter­e bosbranden, vormen op middellang­e termijn de grootste bedreiging voor de landelijke omgeving.”

De waarde van biodiversi­teit is moeilijk te meten, zeggen de onderzoeke­rs. Ze wijzen erop dat de verscheide­nheid in soorten planten en dieren hoort bij de Australisc­he identiteit en van groot belang is voor inheemse Australiër­s, het welzijn van de bevolking en sectoren zoals het toerisme, de landbouw en geneesmidd­elensector. Door de invoering van het National Reserve System in 2011 zijn er meer beschermde inheemse gebieden gekomen, en dat is een positieve ontwikkeli­ng, constatere­n de onderzoeke­rs. Op lokaal niveau herstellen sommige bedreigde soorten zich. Tegelijker­tijd groeit de druk op de natuur en op de meeste plaatsen zijn de vooruitzic­hten voor bedreigde soorten in het algemeen slecht te noemen.

Een alomvatten­d nationaal beleid op het gebied van klimaat en een visie op de periode tot 2050, ontbreken, zeggen de onderzoeke­rs. Ze pleiten onder meer voor specifieke programma’s, herstel van natuurlijk kapitaal met het oog op de klimaatver­andering en aanvullend­e wetgeving. (De wereld morgen/ Foto: The Armidale Express)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname