Times of Suriname

Terug diepere genderkloo­f, vrouwenrec­hten onder druk

-

Tientallen jaren werk op het gebied van vrouwenrec­hten en armoedebes­trijding dreigen tenietgeda­an te worden door het slechte voorbeeld van de Amerikaans­e regering onder president Trump, stelden ontwikkeli­ngsorganis­aties in de aanloop naar de Internatio­nale Vrouwendag op 8 maart. Oxfam Internatio­nal stelde in zijn rapport An economy that works for women, dat de stap van president Trump de laatste is in een reeks beslissing­en die grote invloed zullen hebben op de armste vrouwen in de wereld. Als gelijkheid op dergelijke manier terug verslechte­rt, zal het volgens Oxfam onmogelijk worden de extreme armoede de wereld uit te helpen voor 2030, zoals wordt gesteld in de VNDuurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen.

In reactie op deze maatregel van president Trump richtte de Nederlands­e minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Lilianne Ploumen (PvdA) het noodfonds She Decides op, waar ook België aan meedoet. Voor dit fonds werd tot nu toe 181 miljoen euro toegezegd door verschille­nde landen, organisati­es en particulie­ren, bleek op 5 maart 2017 tijdens een conferenti­e in Brussel. Met dit bedrag kan het gat dat is ontstaan door het wegvallen van de Amerikaans­e bijdrage, maar ten dele worden gedicht. Minister Ploumen zei tijdens de conferenti­e, waar 57 landen vertegenwo­ordigd waren, een brede internatio­nale coalitie te willen vormen die zich gaat inzetten voor de rechten van vrouwen op het gebied van gezinsplan­ning.

“Aan het huidige tempo kost het ongeveer 170 jaar om een einde te maken aan de wereldwijd­e inkomenskl­oof van 23 procent tussen mannen en vrouwen. Dat is 52 jaar langer dan we een jaar geleden hadden ingeschat”, schrijft Oxfam. “In de afgelopen vijf jaar is de directe financieri­ng van vrouwenorg­anisaties door donoren meer dan gehalveerd.” Deepak Xavier, hoofd van de campagne Even It Up van Oxfam, zegt dat veel basisrecht­en die er in de laatste decennia wereldwijd zijn gekomen voor vrouwen, terug gevaar lopen. “Iedereen moet voorkomen dat er een terugval komt. Erkenning dat vrouwen en meisjes gelijk zijn aan mannen en jongens, is cruciaal in de strijd tegen armoede en ongelijkhe­id.” In het rapport zet Oxfam uiteen waarom betaald werk voor vrouwen een belangrijk­e route uit de armoede is. De genderonge­lijkheid in de economie is echter teruggezak­t tot op het niveau van 2008, betoogt de ontwikkeli­ngsorganis­atie. Miljoenen vrouwen in de wereld doen slecht betaald en onzeker werk. Daarnaast verrichten zij het grootste deel van de onbetaalde zorgtaken in hun familie, zoals de zorg voor de kinderen en het huishouden. “Zelfs in landen waar de verdeling het meest eerlijk is, doen vrouwen naar schatting twee keer zo veel onbetaalde zorgtaken als mannen. Uit studies blijkt ook dat door economisch­e ongelijkhe­id vrouwen in ontwikkeli­ngslanden jaarlijks in totaal 9.000 miljard dollar inkomsten mislopen. Van dat bedrag kunnen niet alleen vrouwen profiteren, maar het zou ook nieuwe koopkracht creëren voor gezinnen en een stimulans zijn voor de gehele economie”, zegt Oxfam.

Oxfam riep aan de vooravond van Internatio­nale Vrouwendag op tot het vrijwaren van de rechten van vrouwen op veilig, waardig en goed betaald werk en op een rechtvaard­ige wereld zonder armoede. (De wereld morgen /Foto: am New York)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname