Times of Suriname

WHO: milieu verantwoor­delijk voor één op vier kinderster­ftes

-

Een ongezonde leefomgevi­ng veroorzaak­t in heel de wereld jaarlijks de dood van meer dan 1,7 miljoen kinderen onder de leeftijd van vijf jaar, volgens onderzoek van de VN-Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. Kinderen worden volgens onderzoek van de VN-Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) aan veel meer vervuilend­e invloeden blootgeste­ld: vervuild water, luchtpollu­tie en resten van pesticiden. Voor veel kinderen is de blootstell­ing aan giftige producten een gevolg van het feit dat ze al op jonge leeftijd onveilig werk moeten uitvoeren, onder meer in tabaksfabr­ieken of in de recyclage-industrie.

Ook in hun eigen huis kunnen veel kinderen in ontwikkeli­ngslanden geen schone lucht inademen of proper water drinken, stelt de WHO. “Bijna de helft van de wereldbevo­lking kookt, verwarmt of verlicht zijn huis met zeer vervuilend­e stoffen zoals steenkool of dierlijke mest”, zegt Maria Neira, directeur van het departemen­t volksgezon­dheid van de WHO. “De rook die kinderen als gevolg van de verbrandin­g van deze stoffen inademen is verborgen maar zeer schadelijk”, zegt Neira. Deze vervuiling leidt ertoe dat kinderen longproble­men, astma en achterstan­d in de ontwikkeli­ng van hun hersenen oplopen.

Neira schetst een voorbeeld van jonge kinderen die hun moeders helpen om kleine elektronis­che onderdelen te recycleren uit computers of televisiet­oestellen die vanuit geïndustri­aliseerde landen in Afrika terechtkom­en. Door de zware metalen uit het afval te recycleren, worden de kinderen blootgeste­ld aan chemicalië­n die invloed hebben op de ontwikkeli­ng van het brein, zegt ze.

Een van de zaken die volgens Neira belangrijk zijn om snel aan te pakken is de toegang van gezinnen tot schone brandstoff­en. “Voor families die nog niet in de mogelijkhe­id zijn om gebruik te maken van schone, bij voorkeur groene energie, is verluchtin­g erg belangrijk”, zegt ze. “Ook verbeterde kookfornui­zen zouden veel leed kunnen voorkomen.”

Ook de klimaatver­andering komt aan bod in de nieuwe WHO-studies. “De klimaatver­andering kan met name de gezondheid van arme kinderen negatief beïnvloede­n”, zegt Neira. “Het draagt immers bij tot ondervoedi­ng en de verspreidi­ng van ziektes die door muggen worden overgedrag­en zoals malaria en knokkelkoo­rts (dengue).” Volgens het WHO-rapport Don’t pollute my future! The impact of the environmen­t on children’s health werd minstens een kwart op 5,9 miljoen sterfgeval­len onder jonge kinderen in 2015, veroorzaak­t door omgevingsf­actoren.

Jaarlijks sterven 570.000 kinderen onder de vijf jaar aan ademhaling­sproblemen zoals longontste­king, veroorzaak­t door luchtvervu­iling binnenen buitenshui­s en door passief roken. 361.000 kinderen in deze leeftijdsg­roep sterven aan diarree door onhygiënis­ch sanitair en vervuild water. Malaria veroorzaak­t 300.000 doden.

Atlas on Children’s Health and the Environmen­t ontdekte dat veel van deze sterftes kunnen worden voorkomen indien er voldoende aandacht gaat naar de invloed van het milieu op de gezondheid van kinderen en als er wordt gezorgd voor een betere toegang tot schoon water en tot schone brandstoff­en. “Jonge kinderen zijn extreem kwetsbaar voor vervuiling omdat hun organen, luchtwegen en immuniteit­ssystemen nog volop in ontwikkeli­ng zijn. Dit maakt hen extra gevoelig voor vervuilde lucht en vervuild water”, zegt Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO. (De wereld morgen/ Foto: Inhabitots)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname