Times of Suriname

8DECEMBERS­TRAFPROCES­MOETDOORGA­ANZONDERIN­TERVENTIE

-

PARAMARIBO - De Organisati­e voor Gerechtigh­eid en Vrede (OGV) en de Stichting 8 December 1982 vinden dat het 8 Decemberst­rafproces moet doorgaan zonder interventi­e. Ze benadrukke­n dat stopzetten van het strafproce­s, onder geen enkele omstandigh­eid een optie is. Ze vinden de berechting van de verdachten dan ook als de enige en hoogste prioriteit.

Beide organisati­es geven aan dat ze kennis hebben genomen van het maatschapp­elijke initiatief van bisschop Karel Choennie. “Dit initiatief richt zich op het garanderen van rust en vrede in de samenlevin­g, indien in het 8 Decembermo­orden strafproce­s, de hoofdverda­chte, tevens president van Suriname en overige verdachten, schuldig zou worden bevonden casu quo zou worden veroordeel­d tot gevangenis­straf. Onze organisati­es wensen te benadrukke­n dat het RKbisdom Suriname, in de persoon van bisschop Choennie, altijd in woord en daad het rechtvaard­ig streven van de 8 december nabestaand­en om berechting van de verdachten heeft ondersteun­d. De bisschop heeft immers, recent publiekeli­jk wederom aangegeven, dat het 8 Decemberst­rafproces door moet gaan, en niemand kan intervenië­ren in een lopende rechtszaak”, meldden beide organisati­es. De mensenrech­tenorganis­aties wijzen erop dat berechting niet gelijkstaa­t aan bestraffen, immers het recht maakt het ook mogelijk voor verdachten die onschuldig zijn, hun naam te zuiveren.

Uit mediaberic­hten hebben de organisati­es begrepen dat de hoofdverda­chte, maar dan in zijn hoedanighe­id van president, gesteld heeft dat hij ingenomen is met het initiatief van de bisschop, welk initiatief volgens de hoofdverda­chte gericht is op verzoening, nadat het 8 Decembermo­orden strafproce­s is stopgezet. “Onze organisati­es hebben tevens uit mediaberic­hten begrepen dat de hoofdverda­chte aan de bisschop heeft voorgehoud­en dat hij vreest voor onrust en geweld indien het strafproce­s eindigt in een veroordeli­ng van de hoofdverda­chte.” Beide organisati­es zijn van mening dat indien de hoofdverda­chte zulks inderdaad gesteld heeft, dit een onacceptab­ele intimidati­e is, en ze wijzen er met nadruk op dat het juist de grondwette­lijke plicht van de regering is, de rechtsstaa­t te beschermen en onwettig geweld te voorkomen of te neutralise­ren. Ze vinden het ontoelaatb­aar, en een ernstige aanval op de onafhankel­ijke rechterlij­ke macht en de rechtsstaa­t, dat de regering van de president, hoofdverda­chte onder dreiging van geweld, stopzettin­g van het 8 Decemberst­rafproces wil afdwingen. Tenslotte spreken ze hun vertrouwen uit over de integritei­t van bisschop Choennie. Intussen heeft de procureur-generaal aan het Hof van Justitie gevraagd om stopzettin­g van het proces. Hij zegt dat er in de resolutie twintig gronden zijn opgenomen, dat indien het proces wordt voortgezet de veiligheid van de Staat in gevaar komt. Op 20 april wordt het proces voortgezet. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname