Times of Suriname

Anticorrup­tiewet krijgt drie flANKEREND­EWETTEN “WETMAGGEEN­PAPIERENTI­JGERWORDEN”

-

PARAMARIBO - De Anticorrup­tiewet was gisteren wederom op de agenda in De Nationale Assemblee (DNA). Het ontwerp werd verder bijgespijk­erd waarbij enkele concrete voorstelle­n van het parlement werden overgenome­n door de regering. Duidelijk is volgens minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol) dat de Anticorrup­tiewet een papieren tijger zal zijn, indien er geen flankerend­e wetgeving wordt geslagen.

Het gaat om de Wet Openbaarhe­id van Bestuur (WOB), het enquêterec­ht van het parlement en de Wet op het Ombudsinst­ituut. “Anders dreigt de Anticorrup­tiewet tot een papieren tijger te geraken”, zegt de minister over de noodzaak van de ondersteun­ende wetgeving.

Een maand na afkondigin­g en publicatie van de Anticorrup­tiewet zal die actief in gebruik zijn, terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de WOB. Die is reeds geconcipie­erd door Juspol en zal binnen twee weken ter behandelin­g worden aangeboden aan de Raad van Ministers (RvM). Voor het parlement is de taak weggelegd om zelf stappen te zetten richting het maken van de Wet Enquêterec­ht en deze middels een initiatief­voorstel te behandelen en goed te keuren. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat ook het parlement goed op schema is om deze wet ter ondersteun­ing van de Anticorrup­tiewet te maken. “We zijn aardig ver ermee”, zegt de DNA-voorzitter. “Het komt eraan, mogelijk dit jaar nog.”

Een heet hangijzer dat sinds de behandelin­g van het ‘nieuw’ concept van de Anticorrup­tiewet bij het parlement leefde, is de betrouwbaa­rheid en onafhankel­ijkheid van de in te stellen Corruptie Preventie Commissie (CPC). Het wilde er bijna op lijken dat er geen persoon in Suriname integer genoeg zou kunnen functioner­en om leiding te geven aan dit instituut. Dit werd ook al zodanig onder de aandacht van de regering gebracht. Volgens minister Van Dijk-Silos is er gekozen voor de constructi­e zoals die van het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) waar zij voor haar ministersc­hap leiding aan heeft gegeven. De CPC zal, net als het OKB vrijwel onafhankel­ijk kunnen functioner­en zonder beïnvloedi­ng van de politiek en de regering. Comptabel zal het wel vallen onder Juspol, maar qua beleid en functioner­ing zal er geen invloed van buitenaf kunnen plaatsvind­en; althans dat verzekert de minister. “Het gaat werken, gelooft u mij.” De aanpassing­en die zijn voorgestel­d en overgenome­n, zullen de komende weken verwerkt worden in het concept. Het parlement en de regering komen eind maart of begin april weer bijeen om met de aangepaste versie verder te gaan richting uiteindeli­jke goedkeurin­g van de wet.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname