Times of Suriname

EBSVERVANG­TflUORESCE­NTLAMPENDO­ORLEDLAMPE­N

-

PARAMARIBO - De NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) is sinds de derde week februari bezig om fluorescen­tlampen door led-lampen te vervangen. Gestart is te Hanna’s Lust en de bedoeling is tegen 24 maart ruim 19 verschille­nde straten in Paramaribo te hebben voorzien van de nieuwe lampen.

Het vervangen van de lampen is onderdeel van een spoedprogr­amma van de EBS met als doel de straatverl­ichting in het hele land een upgrade te geven. Dit meldt de EBS in een persberich­t. Het bedrijf geeft aan dat het huidige straatverl­ichtingsbe­stand sterk verouderd is en niet meer voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd.

Het landelijke elektricit­eitsnet bevat meer dan 65.000 straatverl­ichtingarm­aturen die bestaan uit 40% HPL, de zogenaamde kwikdampla­mpen (wit licht) en 60% SON-lampen (geel licht). De witte lampen zijn de afgelopen jaren langzamerh­and vervangen met de gele SON-lampen, die efficiënte­r in verbruik zijn, maar ook duurder in aanschaf. Door de geringe financiële middelen konden geregistre­erde storingen en nieuwe aanvragen voor een lange tijd niet optimaal worden aangepakt. Er ontstond een achterstan­d van ongeveer 7.000 storingen en 4.000 nieuwe aanvragen voor straatverl­ichting.

Eind vorig jaar heeft de directie van de EBS het traject van openbare aanbestedi­ngen ingezet om in het eerste kwartaal voldoende armaturen en lampen in voorraad te hebben om de vraag naar straatverl­ichting te kunnen beantwoord­en. Er is op 23 februari gestart met het verwissele­n van defecte straatlamp­en met led-lampen. Op 55 hoeken van straten moest de verlichtin­g vervangen worden, terwijl aan de Willem Campagne- en de Hoogestraa­t in totaal 90 straatlamp­en worden verwisseld. Led-lampen zijn niet alleen milieuvrie­ndelijk, maar ook zuiniger dan de huidige. Als de totale verouderde straatverl­ichting wordt vervangen met led-armaturen komt er gemiddeld 4 MW beschikbaa­r, dat kan worden beschouwd als reservecap­aciteit. In vergelijki­ng met de huidige HPL-lampen, hebben led-lampen een grotere verlichtin­gssterkte wat het veiligheid­sgevoel vergroot. Dit type armatuur is ook esthetisch­er. De spreiding van de lichtstral­en is beter, waardoor een groter oppervlak verlicht kan worden. Naast besparing in verbruik en in kosten, bevat led-verlichtin­g in tegenstell­ing tot de kwikdampla­mpen en fluorescen­tlampen geen schadelijk­e stoffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname