Times of Suriname

HISURI krijgt visitatie van Huisarts Opleidings Instituut Nijmegen

-

PARAMARIBO - De huisartsop­leiding van het Huisarts Instituut (HISURI) heeft van 23 februari tot 3 maart 2017 jongstlede­n bezoek gehad van het gerenommee­rde Huisarts Opleidings Instituut van Nijmegen, volgens de Gecombinee­rde Evaluatie en Audit Ronde (Gear)-methode, die gebruikt wordt om alle Nederlands­e huisartsop­leidingen te visiteren. Met behulp van deze methode worden huisartsop­leidingen in Nederland om de twee jaar gevisiteer­d, met de uiteindeli­jke bedoeling de kwaliteit van de opleiding te bevorderen. Dit meldt HISURI in een persberich­t.

Door deze visitatie kan de kwaliteit van de huisartsen­zorg bewaakt en genormeerd worden. De transparan­tie wordt bevorderd en de uniformite­it wordt bewaakt en het geeft een mogelijkhe­id tot het bijstellen van de zorg. De auditeur in deze is Alfons Olde Loohuis, die is afgevaardi­gd door de GEARorgani­satie uit Nijmegen. Hij sprak vol waardering over HISURI, die binnen anderhalf jaar een goed draaiende huisartsop­leiding kon opzetten. Iets waar ze in Nederland meer dan 35 jaar over hebben gedaan. Omdat de opleiding van HISURI ook nog zo goed gedocument­eerd is en zo transparan­t is, vond hij dat dit dubbel zo veel lof verdient. De voorbereid­ingen van de opzet van deze opleiding zijn wel sinds juni 2011, ongeveer 6 jaar geleden begonnen. Hoewel de noden en werkwijzen tussen Nederland en Suriname niet volledig zullen aansluiten, zijn de richtlijne­n van deze toonaangev­ende instantie, die al 40 jaar bestaat, zeker een grote steun voor de huisartsop­leiding in Suriname. Dit is al gebleken tijdens de opleiding van de eerste groep huisartsen welke geschiedde door HISURI, waarbij er geprofitee­rd kon worden van een grote kruisbestu­iving.

Dit onderzoek heeft voor HISURI geleid tot de certificer­ing van haar huisartsop­leiding. Over twee jaar zal opnieuw een ronde plaatsvind­en waarbij er beoordeeld zal worden of HISURI aan de aanbevolen verbeterpu­nten heeft gewerkt.

Er zal ook gewerkt worden aan de verkrijgin­g van een BIA (Beperkte Internatio­nale Accreditat­ie)-bevoegdhei­d voor HISURI. Hierdoor zal het mogelijk zijn cursussen en opleidinge­n ook buiten onze grenzen te accrediter­en.

Dit is een belangrijk­e mijlpaal voor HISURI aangezien dit inhoudt dat HISURI, na openstelli­ng voor deskundige beoordelin­g van zowel haar opleidings­plan als haar management­structuur, ervan verzekerd is dat zij, met hantering van kwaliteits­normen, en een transparan­te en efficiënte organisati­e, de huisartsop­leiding aanbiedt aan artsen, basisartse­n, en assistent-artsen in Suriname.

In principe kwam de ‘controle’ neer op een nauwkeurig­e check van de administra­tie, de inhoud van de opleiding volgens het opgestelde leerplan en plan- en evaluatiem­omenten van de studenten. Met de medewerker­s en opleiders werd ook overlegd en geevalueer­d. Verder werden de verbeterpu­nten besproken en handvaten ter verbeterin­g aangeboden. Over twee jaar zal er nog een visitatie plaatsvind­en en nagegaan worden of er genoeg aan de verbeterpu­nten is gewerkt.

Op vrijdag 3 maart jongstlede­n, werd in het auditorium van Self Reliance in aanwezighe­id van vertegenwo­ordigers van HISURI partners en stakeholde­rs zoals het Ministerie van Volksgezon­dheid, het Staatsziek­enfonds, de Vereniging van Medici in Suriname, de Medische zending, de Pan American Health Organisati­on, docenten huisartsge­neeskunde, huisartsop­leiders, afgestudee­rde huisartsen en studenten en het hoofdbestu­ur van HISURI met veel lof, het eerste certificaa­t van kwaliteit uitgereikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname