Times of Suriname

Rechter: Alleen stemmen vanuit buitenland meetellen

-

DEN HAAG - Stembiljet­ten van Nederlands­e kiezers in het buitenland moeten uiterlijk klokslag 15 uur op 15 maart ontvangen zijn in Den Haag of op één van de 22 ambassades. Alleen dan worden de stemmen vanuit het buitenland meegeteld voor de verkiezing­suitslag. Dat heeft de rechter vanochtend besloten in een kort geding.

Eelco Keij, KandidaatK­amerlid voor D66, spande dinsdag het kort geding tegen de staat aan nadat bij kiezers in het buitenland onrust was ontstaan of hun stempassen wel op tijd zouden arriveren. Hij spande de zaak aan namens 154 Nederlande­rs in het buitenland die op zondagavon­d hun stempas nog niet ontvangen hadden. Volgens Keij is dit aantal ‘slechts het topje van de ijsberg’. Ruim elf honderd expats en migranten in het buitenland hebben op de website van Keij laten weten dat zij hun stempas niet, of te laat, ontvangen hebben. Door soms trage bezorging van lokale posterijen is de kans klein dat hun stem voor 15 maart binnen is, zelfs als ze hun stempas alsnog ontvangen. Keij vindt dat de overheid dit probleem had kunnen voorkomen door de stempapier­en eerder op de bus te doen. De rechter heeft echter nog geen inhoudelij­ke motivatie voor het besluit gegeven, om de zaak zo snel mogelijk voor de verkiezing­en af te kunnen handelen. Volgens Keij is de uitspraak een ontkenning van de realiteit. ‘Die stembiljet­ten komen nu echt niet sneller aan: het probleem wordt gewoonweg niet opgelost’.

In totaal hebben meer dan 77 duizend van de ongeveer half miljoen Nederlande­rs in het buitenland zich geregistre­erd om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverki­ezingen. Dit kan vooralsnog alleen via de post. Bij de gemeente Den Haag, het verzamelpu­nt voor de stemmen uit het buitenland, arriveren dagelijks duizenden stembiljet­ten van Nederlande­rs die het wel gelukt is om op tijd hun stem uit te brengen.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname