Times of Suriname

Omzetdalin­g voor Roularta

-

BRUSSEL - Roularta Media Group heeft de omzet en winst in 2016 zien dalen, maar deed het toch beter dan sectorgeno­ten. Dit stelden analisten in een vooruitbli­k op de jaarcijfer­s van het mediabedri­jf.

Volgens analist Ruben Devos van KBC Securities zal de omzet van de mediagroep over 2016 met 3,6 procent zijn gedaald tot 280 miljoen euro. Lokale media en magazines waren hierbij de boosdoener­s. Analist Michael Roeg van Bank Degroof Petercam schoof hetzelfde cijfer naar voren. De bedrijfska­sstroom steeg vorig jaar volgens Devos met 16,0 procent tot 39 miljoen euro. We hebben hier volgens de analist wel te maken met een lage vergelijki­ngsbasis, aangezien het tweede halfjaar van 2015 werd gekenmerkt door een betaling van 6,7 miljoen euro voor het dispuut met Kempenland, 3,5 miljoen euro aan herstructu­reringskos­ten en nog 2,5 miljoen euro aan bijzondere posten. De analist van KBC Securities sprak verder van de uitzonderl­ijk sterke balans van Roularta, die bijdroeg tot een winst per aandeel van 2,33 euro over 2016. In 2015 werd nog een winst per aandeel geboekt van 2,42 euro. Volgens analist Roeg zal de nettowinst voor heel de groep uitkomen op 29 miljoen euro, waarbij 22 miljoen euro uit de deelneming­en van het mediabedri­jf komt. In 2015 werd er en winst van 30,2 miljoen euro gemaakt.

Devos ziet Roularta een stabiel lezerspubl­iek houden, maar met inkomsten uit geprinte advertenti­es die onder druk staan. De magazinema­rkt krimpt structuree­l, maar daar weet Roularta beter te presteren dan de gemiddelde sectorgeno­ot. In de digitale media doet het mediabedri­jf het met een groei van 27,0 procent beter dan het marktgemid­delde van 19,0 procent. De kosten verbonden aan de digitalise­ring zullen volgens KBC Securities echter wel wegen op toekomstig­e resultaten. Voor 2017 verwacht Devos een verderzett­ing van de huidige trends. De analist voorziet vervolgens vanaf 2019 een aanzienlij­ke toename in de winst dankzij verschille­nde factoren, namelijk lagere belastinge­n, het aflopen van een obligatiel­ening, het einde van de operatione­le huur en betere MVNO-voorwaarde­n. Roularta Group zal de jaarcijfer­s over 2016 vrijdag voorbeurs publiceren. Het aandeel handelde donderdag 0,1 procent hoger op 28,58 euro. (Beursduive­l /Foto: Oblis.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname