Times of Suriname

Recordjaar voor BMW

-

HAMBURG - Bayerische Motoren Werke heeft in 2016 een recordomze­t en winst geboekt, maar de marges vielen tegen. Dit maakte de Duitse autofabrik­ant gisteren bekend.

De omzet van de maker van BMW, Mini en Rolls-Royce steeg van 92.175 miljoen euro in 2015 naar 94.163 miljoen euro. Er werden in 2016 2.367.603 auto’s verkocht, een stijging op jaarbasis van ruim 5 procent. Meer dan 2 miljoen van de verkochte personenau­to’s waren BMW’s. Het aantal verkochte elektrisch­e auto’s verdubbeld­e bijna. De nettowinst steeg met 8,0 procent tot 6.910 miljoen euro. Ook dit was een recordnive­au voor BMW. Het bedrijfsre­sultaat (EBIT) daalde echter met 2,2 procent tot 9.386 miljoen euro.

Ondanks de recordnive­aus viel de margeontwi­kkeling tegen volgens marktdeeln­emers, waardoor de koers daalde. “De markt had op een hogere marge gerekend en is niet erg tolerant ten opzichte van dalende marges”, zei een handelaar tegen de Amerikaans­e zakenkrant The Wall Street Journal. De marge van de automotive activiteit­en daalde van 9,2 naar 8,9 procent. Er was gerekend op ten minste 9 procent. Het concern, dat 101 jaar bestaat, keert een dividend uit van 3,50 euro per aandeel. Over 2015 werd 3,20 euro uitgekeerd.

BMW verwacht dat de opgaande lijn voor het aantal verkochte auto’s zich dit jaar door zal zetten. Voor 2017 wordt uitgegaan van een nieuw recordvolu­me, waarbij de omzet licht hoger zal uitkomen dat het voorgaande jaar. De automaker merkt hierbij wel op te verwachten dat het wereldwijd­e politieke en economisch­e klimaat volatiel zal blijven. Het aandeel BMW noteerde in Duitsland 2,7 procent in het rood.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname