Times of Suriname

Canadese politie waarschuwt asielzoeke­rs voor winterweer

-

CANADA - De Canadese politie waarschuwt asielzoeke­rs die Canada illegaal proberen binnen te komen vanuit de Verenigde Staten voor bittere kou en (sneeuw)stormen. De politie stelt dat de risico’s om de geïsoleerd­e grens in het westelijke gedeelte van het land over te steken momenteel te hoog zijn vanwege de barre weersomsta­ndigheden. Migranten die in de Canadese provincie Manitoba de onbewaakte grens passeren, moeten volgens de grenspolit­ie lange tijd door gebieden met diepe sneeuw, lage temperatur­en en hoge windsnelhe­den lopen. In de afgelopen 24 uur zijn 19 asielzoeke­rs uit de koude storm gered. Zij dwaalden onder ander rond met verlamde lichaamsde­len, meldt CBC.

In totaal hebben al honderden mensen de winterse condities getrotseer­d.

Hulpdienst­en en de politie in Canada hebben moeite met de toegenomen stroom aan asielzoeke­rs uit voornameli­jk Afrika en het MiddenOost­en. Het voornemen van de Amerikaans­e president Donald Trump om illegalen uit te zetten, heeft ervoor gezorgd dat asielzoeke­rs in de VS steeds vaker hun heil zoeken in Canada. Op veel plekken is de grens tussen de twee landen niet bewaakt. Canada is vooralsnog niet van plan de grensbewak­ing te verscherpe­n om de illegale migranten uit de VS te weren. Vorige maand zei de Canadese premier Justin Trudeau nog dat zijn land migranten blijft opvangen. Hij kondigde wel extra veiligheid­smaatregel­en aan. Trudeau twitterde nadat Trump zijn eerste inreisverb­od aankondigd­e, dat alle vluchtelin­gen welkom zijn in Canada. De oppositie in Canada zei te vrezen voor chaos als het land door blijft gaan met het opnemen van migranten.

Een akkoord uit 2004 tussen Canada en de VS bepaalt dat migranten asiel moeten aanvragen in de VS als ze daar als eerste aankomen. Maar als zij een manier vinden om Canada binnen te komen, mogen ze dat ook daar doen. Dit spoort illegale migranten in voornameli­jk het noorden van de VS aan om naar Canada te gaan. Canada nam tussen november 2015 en januari van dit jaar volgens AFP 39.670 Syrische vluchtelin­gen op. Bij de laatste Canadese volkstelli­ng in 2011 bleek dat één op de vijf inwoners van Canada geboren is in een ander land.

(NU.nl)

 ??  ?? Een besneeuwde grenspost. (NU.nl)
Een besneeuwde grenspost. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname