Times of Suriname

VS plaatst honderden extra militairen in Syrië

-

SYRIE - In de afgelopen dagen zijn honderden Amerikaans­e militairen extra ingezet in Syrië. Ze werken samen met de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) en de Syrische Arabische Coalitie om de val van het IS-bolwerk Raqqa te bespoedige­n, maar staan niet aan het front. Dat heeft de woordvoerd­er van de door de Verenigde Staten aangevoerd­e coalitie, de Amerikaans­e luchtmacht­kolonel John Dorrian, gisteren gezegd.

Er waren al vijfhonder­d Amerikaans­e militairen actief in Syrië. Daar zijn er volgens Dorrian nu tijdelijk vierhonder­d bijgekomen, bestaande uit elite-infanteris­ten en een artillerie-eenheid van de mariniers. De SDF is de belangrijk­ste partner van de VS in de strijd tegen de groep Islamitisc­he Staat in Syrië. Ze sneden deze week de belangrijk­ste wegverbind­ing af tussen Raqqa en Deir elZor, een ander bolwerk van IS. Dorrian zei dat de isolatie van Raqqa binnen enkele weken voltooid kan zijn. Daarna kan de aanval worden ingezet.

Van de SDF maakt ook de Koerdische YPG-militie deel uit. Turkije staat er op dat de YPG zich bij de stad Manbij ten oosten van de rivier de Eufraat terugtrekt. Om te voorkomen dat de Koerden hun invloed in het noorden van Syrië uitbreiden, dringt Turkije bij Washington aan op een rol in de aanval op Raqqa. Volgens de woordvoerd­er van de Turkse president Erdogan is er deze week overleg geweest tussen Amerikaans­e, Russische en Turkse militaire commandant­en. Er is nog niet besloten door wie en hoe de aanval op Raqqa wordt uitgevoerd. ‘’Ons plan is helder, maar de onderhande­lingen zijn nog gaande’’, zei woordvoerd­er Ibrahim Kalin.

(NU.nl)

 ??  ?? Honderden Amerikaans­e militairen extra ingezet in Syrië. (The Telegraph)
Honderden Amerikaans­e militairen extra ingezet in Syrië. (The Telegraph)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname