Times of Suriname

VN willen nieuwe vredesgesp­rekken over Syrië

-

VS - De VN willen de Syrische regering en de oppositieg­roepen op 23 maart opnieuw rond de onderhande­lingstafel in Genève, voor het hervatten van de vredesgesp­rekken. Dat kondigde de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, gisteren aan.

De Mistura maakte de datum bekend nadat hij de VNVeilighe­idsraad informeerd­e over de resultaten van de laatste gesprekken in de Zwitserse stad. Die kenden een moeilijk verloop en werden vrijdag beeindigd zonder een plan voor het beëindigen van de oorlog. De oorlog in Syrië duurt al zes jaar en heeft al meer dan 310.000 mensenleve­ns geëist. Miljoenen mensen zijn de wreedheden ontvlucht.

“Op dit moment ben ik van plan om de genodigden naar Genève terug te roepen voor een vijfde ronde, waarbij ik mik op 23 maart”, zei de VN-diplomaat aan de pers. De laatste gesprekken eindigden op 4 maart met de aanvaardin­g van een duidelijke agenda over het bestuur en de strijd tegen het terrorisme. De Verenigde Staten verzekerde­n woensdag de zoektocht naar een politieke oplossing nog steeds te steunen. Onder voormalig president Barack Obama was Amerika een drijvende kracht achter de vredesgesp­rekken, maar sindsdien werd die rol eerder aan Rusland overgelate­n. “Wij zullen doorgaan met het observeren van het proces, maar we keuren het goed en we willen een oplossing”, zei de Amerikaans­e VNambassad­eur Nikki Haley. De woordvoerd­er van het ministerie van Buitenland­se Zaken Mark Toner zei dat Washington nog steeds gelooft dat er enkel een politieke en geen militaire oplossing bestaat.

Parallel met de vredesgesp­rekken in Genève vinden er in Kazachstan ook onderhande­lingen plaats over Syrië, onder leiding van Rusland en Turkije. Toner benadrukte dat de VS bij die gesprekken slechts als waarnemer optreden. “Wij steunen de inspanning­en van de VN voor een politiek proces ten volle. Eerst natuurlijk een staakthet-vuren en dan een politiek proces”, aldus Toner, die daarmee in feite de beleidslij­n herhaalde die de Obamareger­ing volgde. (HLN)

 ??  ?? De oorlog in Syrië duurt al zes jaar en heeft al meer dan 310.000 mensenleve­ns geëist.
De oorlog in Syrië duurt al zes jaar en heeft al meer dan 310.000 mensenleve­ns geëist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname