Times of Suriname

Meer na- dan voordelen

-

PARAMARIBO - Surinames lidmaatsch­ap van de Caricom wordt onder een vergrootgl­as geplaatst. Het is niet uitgeslote­n dat het besluit wordt genomen om uit dit regionale orgaan te stappen. Zoals de zaken er nu voor staan, levert Suriname op economisch gebied meer in dan dat het voordelen eruit haalt.

Het Ministerie van Buitenland­se Zaken (BUZA) is gestart met de evaluatie van Suriname als lid van de Caricom. Ook met de Vaste Commissie Buitenland­se Zaken in De Nationale Assemblee (DNA) is dit vraagstuk besproken. Tijdens een bezoek van de commissie aan minister Yldiz Pollack-Beighle is de Caricom aan de orde geweest in het kader van de economisch­e diplomatie. “Ik heb de nieuwe minister van BUZA gevraagd voor een grondige evaluatie waarna besloten kan worden wat het beste is voor ons land. Het lijkt erop alsof wij meer beperkinge­n hebben dan toegang”, zegt commissiev­oorzitter Andre Misiekaba (NDP) aan Times of Suriname.

Suriname betaalt keihard contributi­e en stelt zich open om tegen de als soepel geldende voorwaarde­n producten uit de regio toe te laten op de markt. De lokale markt wordt overspoeld met Caricom-producten die de lokale productie wegconcurr­eren. Tegelijker­tijd ondervinde­n Surinaamse producente­n problemen bij het betreden van markten in Caricom.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft onlangs enkele Surinaamse producente­n ontvangen om persoonlij­k geïnformee­rd te worden over de barrières die zij opgelegd krijgen door onder andere Trinidad en Tobago, Guyana, Jamaica en Barbados. Deze landen halen steeds argumenten aan waarom de Surinaamse producten niet toegelaten mogen worden, maar die zijn niet steekhoude­nd volgens Surinaamse autoriteit­en. Als de Surinaamse exporteurs hebben voldaan aan de gevraagde vereisten, worden weer nieuwe argumenten aangedrage­n waarom de producten niet op de markt mogen.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname