Times of Suriname

Bado klaar voor vestiging Stoelmanse­iland

-

PARAMARIBO – Districtsc­ommissaris (dc) August Bado van het bestuursre­ssort Tapanahony is er klaar voor om zich te vestigen op Stoelmanse­iland. De ambtswonin­g en het bestuurska­ntoor staan er al. President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging van de dc’s kenbaar gemaakt dat de wens is dat elke dc zich in zijn of haar ressort vestigt. “Ik geef invulling aan de wens van de president. Ik ben niet de dc die in Paramaribo wil zitten en mensen opdrachten wil geven. Ik wil fysiek erbij zijn om het samen te doen”, aldus Bado.

Hij deelt de mening ook dat het voor vooruitgan­g het beste is als een dc te midden van de gemeenscha­p is en deelgenoot is van de tekortkomi­ngen. “Zo kan je met meer liefde en ervaring het werk doen en je zet dan alles dat je hebt in om samen met de gemeenscha­p te komen tot ontwikkeli­ng.” De dc zegt in gesprek met de krant dat zaken als verlichtin­g en drinkwater nog in orde gemaakt moeten worden alvorens de bemensing van het bestuurska­ntoor en vestiging van de dc een feit kunnen zijn. “De wens en de wil zijn aanwezig, maar het zal afhangen van hoe snel bepaalde cruciale elementen die noodzakeli­jk zijn voor het opstarten en ter plekke vestigen van de dc en het personeel op Stoelmanse­iland, georganise­erd zijn.” De dc geeft aan dat aangevuld met de andere relevante ministerie­s een minimale situatie van decentrali­satie teweeggebr­acht zal moeten worden. Door vestiging in het gebied wordt de toegang tot de diensten vergemakke­lijkt voor de gemeenscha­p. Er zal volgens de districtsc­ommissaris een zodanig pakket samengeste­ld moeten worden om ervoor te zorgen dat Stoelmanse­iland een centrum is waar de bewoners heel weinig van Paramaribo hoeven te missen.

Op Stoelmanse­iland zijn de verschille­nde instanties gehuisvest onder andere het Ministerie van Natuurlijk­e Bronnen, het Nationaal Leger en de Medische Zending. Bado zegt dat met de inbreng van alle diensten bij elkaar, aangevuld met de ondersteun­ing van de lokale gemeenscha­p het bijvoorbee­ld mogelijk is genoeg brandstof aan te schaffen om voor enkele uren de stroomvoor­ziening te garanderen. “We zitten in een moeilijke periode, waarbij het woord precair vaak in de mond wordt genomen, maar ik ben hoopvol gestemd dat met de president aan het roer, ik in staat moet zijn om de minimale zaken ter plekke neer te kunnen zetten, zodat we kunnen overgaan tot goede dienstverl­ening naar de gemeenscha­p. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng zegt dat Stoeli niet tot een ontwikkeli­ngscentrum, maar tot een stad getransfor­meerd moet worden. Het eiland is centraal gelegen en de potentie is aanwezig om het gebied tot ontwikkeli­ng te brengen.” De overheid zal volgens de minister alle ondersteun­ing aan Bado bieden om Stoelmanse­iland tot een stad te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname