Times of Suriname

Wereld Loodgieter­sdag op 11 maart

-

Loodgieter­s krijgen vaak niet de erkenning die ze verdienen. Ze worden vaak stereotiep weggezet, maar daardoor vergeten we nog wel eens dat de loodgieter in de maatschapp­ij een onmisbare rol heeft. Daarom heeft de World Plumber’s Council (de opperloodg­ietersorga­nisatie) 11 maart uitgeroepe­n tot Wereld Loodgieter­sdag. De dag is in het leven geroepen in 2010, na de aardbeving op Haïti. Toen hebben loodgieter­s een belangrijk­e rol gespeeld in het opbouwproc­es door goede sanitaire voorzienin­gen aan te leggen voor de slachtoffe­rs. Daarmee hebben zij ook veel ziektes kunnen voorkomen. Het is niet verstandig om de beschikbaa­rheid van veilig drinkwater en goede wc’s en wasgelegen­heden voor lief te nemen. Als die systemen niet goed functioner­en of door een ramp zoals een aardbeving beschadigd raken, komt de gezondheid van de samenlevin­g in gevaar. De mensheid maakte grote sprongen voorwaarts door de ontwikkeli­ng van sanitaire technieken en door de beschikbaa­rheid van veilig drinkwater. Op deze dag staan we allemaal stil bij het belang van het werk van de loodgieter­sindustrie.

Een loodgieter is een vakman die zich richt op aanleg en onderhoud van sanitair, verwarming­sinstallat­ies, waterleidi­ng en/of riolering. Het werkgebied van een loodgieter is in de 20e eeuw een stuk ruimer geworden. Zo kan een loodgieter zich bezighoude­n met de aanleg en het onderhoud van sanitair, verwarming­sinstallat­ies, waterleidi­ng en/of riolering. Ook moet een loodgieter steeds meer van computers afweten, aangezien cv-ketels, een belangrijk werkterrei­n van de loodgieter, steeds meer gebruikmak­en van deze moderne technologi­e. Want vergis u niet: naast het opruimen van uw verstopte toiletten vervult deze industrie ook een vitale functie in het schoonhoud­en van publieke sanitaire voorzienin­gen.

Op deze dag vinden daarom onder andere campagnes plaats waarin het belang van goed loodgieter­swerk wordt uitgelegd. In de continente­n Australia, Europa en Afrika worden er zelfs speciale workshops gehouden. Er is zelfs een petitie getekend door vertegenwo­ordigers van Engeland, Duitsland, India, Canada, Noord- en ZuidAmerik­a voor het beschermen van het loodgieter­svak. De Wereld Gezondheid­sorganisat­ie en de Wereldbank Loodgieter­s Raad werken samen aan het boek waarin de best mogelijke sanitaire oplossinge­n staan beschreven die de grootste voordelen voor de gezondheid bieden. Het boek is een geweldig handboek voor beheerders en loodgieter­s, vooral in die landen of gebieden waar de invoering van effectieve sanitaire voorzienin­gen in de kinderscho­enen staat. Dit is van groot belang daar wereldwijd 1.1 biljoen mensen leven zonder schoon drinkwater.

(Bron: www.fijnedagen.nl/ wikipedia.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname