Times of Suriname

PPG bereidt tweede bod op AkzoNobel voor

-

AMSTERDAM - Lakkenen coatingsco­ncern PPG is van plan een tweede bod uit te brengen op AkzoNobel. Dat meldde het Financieel­e Dagblad (FD) gisteren op basis van een “hooggeplaa­tste bron” binnen de Amerikaans­e ondernemin­g.

Een eerste bod op het Nederlands­e bedrijf, met een waarde van bijna 21 miljard euro, werd donderdag afgewezen. Volgens de ingewijde schemert een nieuw bod al door in de persverkla­ring die PPG daarop als reactie naar buiten bracht.

De bron wijst er daarbij op dat je vaak als eerste een “nee” krijgt. “Een overname is gunstig voor aandeelhou­ders, maar ook voor andere belanghebb­enden”, voegt hij verder toe. Tegen De Telegraaf zegt een ingewijde bij PPG: “Wij zijn teleurgest­eld, maar hebben dit eerder meegemaakt’.” AkzoNobel-topman Ton Büchner liet donderdag weten helemaal niets te zien in de overnamepo­ging van PPG. Hij waarschuwd­e expliciet voor mededingsb­ezwaren en banenverli­es bij een overname door het Amerikaans­e bedrijf. Ook de voorzitter van de centrale ondernemin­gsraad zei dat het concern niet gebaat is bij een overname door PPG, omdat volgens voorzitter Steven Leijenaar dan wereldwijd wellicht duizenden banen zouden sneuvelen.

Ook de politiek liet van zich horen. Volgens minister Henk Kamp (Economisch­e Zaken) is het bod evenmin in het belang van Nederland. Zijn collega Jeroen Dijsselblo­em van Financiën opperde eerder al dat Nederlands­e bedrijven beter beschermd moeten worden tegen kopers uit het buitenland.

De koers van AkzoNobel steeg rond 10.15 naar een winst van 3,8% op een stand van €75,37.

(De Telegraaf/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname