Times of Suriname

Hof besluit tot afzetten president Zuid-Korea

-

ZUID KOREA - Het ZuidKoreaa­nse constituti­onele hof heeft gisteren unaniem de afzetting van president Park Geun-hye bekrachtig­d. Park is hierdoor definitief uit het ambt gezet. Volgens de grondwet volgen er binnen zestig dagen nieuwe presidents­verkiezing­en.

“We zetten Park Geun-hye uit het ambt. Haar gedrag was een verraad aan het vertrouwen dat ze had gekregen van het volk. Het zijn grove wetsovertr­edingen die niet toegestaan kunnen worden”, lichtte rechtbankp­resident Lee Jungmi de uitspraak vrijdag toe. De 65-jarige Park is sinds februari 2013 president, maar afgelopen december begon het parlement een afzettings­procedure na een corrupties­chandaal dat vooral is veroorzaak­t door een vriendin en vertrouwel­inge. Die zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt, bijvoorbee­ld om grote Koreaanse bedrijven als Samsung over te halen tientallen miljoenen dollars over te dragen aan stichtinge­n. Haar uitvoerend­e, presidenti­ële taken werden in de tussentijd waargenome­n door minister-president Hwang Kyo-ahn.

Park heeft steeds gezegd dat ze nooit ongepaste verzoeken heeft ontvangen van Samsung of dat het bedrijf onrechtmat­ige eisen heeft gesteld. De Zuid-Koreaanse justitie heeft wel vervolging ingesteld tegen een topman Jay Lee (48) van Samsung wegens omkoping. Hij wordt tevens verdacht van verduister­ing.

Park is de eerste democratis­che gekozen leider in ZuidKorea die is afgezet. Ze kan na de afzetting ook vervolgd worden, want ze raakt haar presidenti­ële onschendba­arheid kwijt. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname