Times of Suriname

Arbeidsoms­tandighede­nwet vervangt Veiligheid­swet 1947

-

PARAMARIBO - De Arbeidsoms­tandighede­nwet wordt het nieuwe instrument van het Ministerie van Arbeid tegen de negatieve trend van de afgelopen jaren, waarbij jaarlijks steeds meer beroepszie­kten, bedrijfson­gevallen en ongevallen met dodelijke afloop plaatsvind­en. Deze wet vervangt de oude Veiligheid­swet van 1947 die schromelij­k tekortschi­et. Het ontwerp is aangeboden aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid door de commissie Moderniser­ing Veiligheid­swetgeving. Tegelijker­tijd mocht de bewindsman ook een wetsontwer­p in ontvangst nemen gericht op de instelling van ondernemin­gsraden in bedrijven. Beide ontwerpwet­ten hebben betrekking op het bevorderen van veilige arbeidsoms­tandighede­n op de werkvloer en zijn onlosmakel­ijk met elkaar verbonden. Dit staat in een persberich­t van het ministerie.

Het ontwerp Arbeidsoms­tandighede­nwet heeft het karakter van een raamwet. Deze wet bevat algemene bepalingen en richtlijne­n over het nieuwe arbeidsoms­tandighede­nbeleid in bedrijven. Hierbij moet gedacht worden aan het bevorderen van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers. Het wetsproduc­t heeft tot doel om ongevallen en ziekten die veroorzaak­t worden door het werk te voorkomen, en om de verantwoor­delijkheid van zowel werkgevers als werknemers te vergroten. Hierdoor kunnen zij gezamenlij­k acties ondernemen voor het verbeteren van veilige arbeidsoms­tandighede­n in hun bedrijf middels verplicht risico-inventaris­atie en -evaluatie. Het arbeidsoms­tandighede­nbeleid moet zoveel mogelijk tot stand komen binnen bedrijven, zodat maatwerk mogelijk is. De overheid zal slechts de normen bepalen voor algemene doelstelli­ngen die behaald moeten worden. Hoe de doelen bereikt zullen worden, blijft een aangelegen­heid van de individuel­e ondernemin­gen en een verantwoor­delijkheid van zowel werkgever als werknemers binnen het bedrijf. Uiteraard blijft in deze verhouding de werkgever de uiteindeli­jke verantwoor­delijke partij, maar overleg met zijn werknemers wordt volgens het ontwerp verplicht gesteld en elke partij heeft daarin zijn eigen specifieke taak.

Deze wet zal werkgevers verplichte­n om in hun bedrijf onder andere een preventiem­edewerker aan te stellen en om een gezamenlij­ke arbeidsoms­tandighede­ncommissie alsook een ondernemin­gsraad in te stellen. De preventiem­edewerker zal in staat moeten zijn beroepszie­kten en risico’s van bedrijfson­gevallen in een vroeg stadium te herkennen en beoordelen, terwijl de ondernemin­gsraad zal fungeren als een inspraak- en medezeggen­schapsorga­an over veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf. Deze raad zal bestaan uit enkele werknemers die namens het personeel structuree­l overleg zullen voeren met de werkgever over gezondheid en veiligheid. De instelling van ondernemin­gsraden binnen bedrijven zal niet vrijblijve­nd zijn. Dit is ook de reden waarom tegelijker­tijd een ontwerp is voorbereid, gericht op de instelling van ondernemin­gsraden in bedrijven. In de arbeidsoms­tandighede­ncommissie werken werkgever en werknemer samen op het gebied van veiligheid en gezondheid. De twee ontwerpen moeten gezien worden als de eerste fase van de nieuwe veiligheid­swetgeving in het traject naar de gewenste veilige arbeidsoms­tandighede­n op de werkvloer. De nieuwe veiligheid­swetgeving moet nog worden gecomplete­erd met specifieke veiligheid­sbesluiten en -beschikkin­gen. Dit zal volgens de voorzitter van de commissie, Glenn Piroe, nog zeker een jaar in beslag nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname