Times of Suriname

Ontbossing toegenomen

-

PARAMARIBO - Hoewel Suriname nog steeds een hoge bosbedekki­ng heeft, is de ontbossing­graad de afgelopen veertien jaar toegenomen. Tussen 2000 en 2009 was de gemiddelde ontbossing 2.741 ha per jaar om drie jaar later op te lopen naar 17.389 ha per jaar. Een van de gebieden waar de meeste ontbossing plaatsvond, is het Lelygeberg­te.

“Goudmijnbo­uw is een van de belangrijk­ste oorzaken van ontbossing in ons land”, meldt de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezich­t (SBB) in haar jaarrappor­t van twee jaar terug. Behalve voor Suriname is mijnbouw ook een van de belangrijk­ste oorzaken van ontbossing voor de overige landen binnen het Guyanaschi­ld. Volgens het rapport draagt mijnbouw voor 79 procent in de periode 2000-2009 bij aan ontbossing en infrastruc­tuur met 11 procent. SBB geeft aan dat in een van de gebieden waar de meeste ontbossing plaatsvond, omgeving Lelygeberg­te, een studie is gedaan om de patronen in de ontboste gebieden tussen 2000 en 2013 beter te onderzoeke­n.

Een van de zaken die is vastgestel­d, is dat de ontboste gebieden vaker kleiner zijn dan 2 ha, maar dat er wel steeds grotere, aaneenslui­tende ontbossing wordt gemeten. Dit resulteert in een toenemende fragmentat­ie van de gebieden met een hoog ontbossing­graad. In het jaarrappor­t staat verder dat ontbossing in Suriname veroorzaak­t door goudmijnbo­uw vastgestel­d is op een totale oppervlakt­e van 53.669 ha. Dit toont aan dat er een verdubbeli­ng is geweest ten opzichte van het gebied waar goudmijnbo­uw plaatsvond in 2008. Deze stijging is te verklaren door de gunstige goudprijze­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname