Times of Suriname

TAS onthult kunstwerke­n Callender en Leersum

-

PARAMARIBO – Tembe Art Studio (TAS) onthult tijdens een presentati­e in het oude ziekenhuis in Moengo vandaag twee kunstwerke­n van artists-in-residence Yair Callender en Valerie Leersum. De afgelopen drie maanden hebben de twee kunstenaar­s samengewer­kt met de jongeren van het bauxietsta­dje. Dit meldt de Nola Hatterman Art Academy in een persberich­t.

Callender heeft gedurende zijn verblijf geprobeerd de verschille­nde aspecten van Moengo te vangen in sculpturen en deze in het uiteindeli­jke beeld bij elkaar te brengen als een soort driedimens­ionaal portret van de stad. Callender is in zijn artistieke praktijk altijd op zoek naar de samenhange­nde betekenis van vormen, compositie­s en symbolen. Deze gebruikt hij als de basis voor zijn werk en als een constant gebied van onderzoek.

Van Leersum heeft de beelden ‘Bossi annanaso’ en ‘Diatutu’ gemaakt van traditione­le pangistof. Deze beelden gaan volgens de kunstenaar over de geschieden­is van Suriname: hoe er eerst van het land werd geprofitee­rd en hoe het nu wordt bewoond door verschille­nde volken naast elkaar. Samen bouwen ze Suriname weer op. Valerie van Leersum maakt beelden en installati­es. Hiervoor gebruikt zij objecten, tekst, audio, collages en fotografie. Haar werk gaat vaak over de vraag ‘wat is thuis’, over de verhouding tussen identiteit en grond. Tijdens haar residency in Moengo heeft ze aan meerdere projecten gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname