Times of Suriname

Middenklas­se kiest bewust in Nieuw-West

-

AMSTERDAM - Met 19,2 procent van de stemmen werd Denk bij de Tweede Kamerverki­ezingen afgelopen woensdag in Nieuw-West de grootste. Dat is opvallend, want in andere stadsdelen kwam de partij niet verder dan 8,3 procent (Noord), 7,5 procent (West) of 3,2 procent (Zuidoost). In stadsdeel Centrum haalde Denk 0,9 procent van de stemmen. De meeste stemmen lijkt Denk te hebben binnengeha­ald in Geuzenveld. In drie van de zes stembureau­s haalde de partij daar meer dan 35 procent van de stemmen. In de wijk heeft 30 procent van de inwoners een Turkse achtergron­d, meer dan in de rest van Nieuw-West (12,7 procent) of heel Amsterdam (5,2 procent). Op het stembureau op de Timotheuss­chool in de Sam van Houtenstra­at haalde Denk zelfs 45,9 procent van de stemmen. Het afgelopen decennium is de niet-westerse middenklas­se er gegroeid, met eigen winkels en voorzienin­gen en een groot sociaal netwerk. Die stemmen komen, net zoals in de rest van de stad, vooral van de PvdA. In 2012 werd die partij in Nieuw-West de grootste met 40,5 procent van de stemmen. Afgelopen woensdag haalde de PvdA er slechts 7,2 procent - een van de laagste scores voor de partij in de stad. Ook de hogere opkomst - in Nieuw-West met 72,2 procent 10 procent hoger dan in 2012 - heeft het resultaat van Denk geholpen. Nieuw-West is met 149.397 inwoners het grootste stadsdeel. Van hen heeft 51,5 procent een niet-westerse achtergron­d. Het afgelopen decennium is de niet-westerse middenklas­se er gegroeid, met eigen winkels en voorzienin­gen en een groot sociaal netwerk. Deze groep kiest bewust voor Nieuw-West, waar ze vaak zijn opgegroeid en waar familie en vrienden wonen. Op het resultaat voor Denk na volgde Nieuw-West de rest van de stad. Niet alleen de PvdA, maar ook VVD en SP leverden in. D66 en GroenLinks wonnen flink wat stemmen en werden met 13,5 en 13,3 procent van de stemmen de tweede en derde partij in Nieuw-West.

(Het Parool)

 ??  ?? In de wijk Geuzenveld heeft 30 procent van de inwoners een Turkse achtergron­d, meer dan in de rest van Nieuw-West (12,7 procent) of heel Amsterdam (5,2 procent). (Foto: Being-Here)
In de wijk Geuzenveld heeft 30 procent van de inwoners een Turkse achtergron­d, meer dan in de rest van Nieuw-West (12,7 procent) of heel Amsterdam (5,2 procent). (Foto: Being-Here)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname