Times of Suriname

Ordening belangrijk voor nationale veiligheid Boothouder­s geïnformee­rd over regulering

-

NICKERIE - De regulering van de gedoogde oversteekr­oute tussen Suriname en buurland Guyana, ook bekend als de moet na drie maanden een feit zijn. Daarvoor moeten eerst enkele zaken in orde gemaakt worden. Een aanmeerste­iger waar de

moeten aanmeren, moet gebouwd worden en controlepo­sten moeten opgezet worden voor de politie, militaire politie en het Ministerie van Landvouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

backtrack-bootjes

Surinaamse boothouder­s die de backtrack onderhoude­n, zijn vrijdagmid­dag door een team van vijf ministers onder aanvoering van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie geïnformee­rd over het voorstel van de regering en andere algemene regels die getroffen zullen worden om de gedoogde oversteek tussen de twee buurlanden te ordenen. De bijeenkoms­t vond plaats in het Burger Informatie Centrum. Na de bijeenkoms­t met de boothouder­s is de pers geïnformee­rd over de regulering door de vijf ministers, die vrijdag speciaal daarvoor in het district vertoefden. Naast de minister van Justitie en Politie waren ook aanwezig

backtrack,

de ministers Roline Samsoedien van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer, Suresh Algoe van LVV, Jerry Miranda van Openbare Werken, Communicat­ie en Transport en Ronnie Benschop van Defensie.

Volgens Van Dijk-Silos zal de regulering verder inhouden dat de boten gecertific­eerd moeten worden door de Maritieme Autoriteit Suriname, zodat de veiligheid van de passagiers gewaarborg­d is. “Dat geldt ook voor de Guyanese boothouder­s”, zegt Van Dijk-Silos. Er zullen volgens de bewindsvro­uw duidelijke richtlijne­n zijn waar iedere passagier die vanuit Guyana de oversteek doet naar Suriname zich aan moet houden. De passagiers moeten een identiteit­sbewijs hebben. Wie hier niet over beschikt, wordt in vreemdelin­genbewarin­g genomen om gedeportee­rd te worden. De boothouder­s hebben verzocht om de aanmeerple­k op dezelfde plaats te bouwen waar nu de activiteit­en plaatsvind­en. De controlepo­st van LVV zal er zijn voor de keuring van groente, fruit, vis en vleessoort­en die vaak worden meegenomen vanuit Guyana. Ook padiezaaiz­aad wordt tegenwoord­ig vanuit het buurland gesmokkeld. De padie moet aan een onderzoek onderworpe­n worden of er geen ziektes ‘meekomen’.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname