Times of Suriname

Begraafpla­ats voor onvoldrage­n baby’s geopend

-

ALMERE - In Almere is zaterdag een begraafpla­ats geopend voor kindjes die voor de 24ste week van de zwangersch­ap zijn geboren.

Het zogeheten Vlindervel­d is een initiatief van Begraafpla­ats en Crematoriu­m Almere. Op het Vlindervel­d krijgen ouders voor vijf jaar een plek toegewezen. Die kunnen ze op hun eigen manier inrichten.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n begraafpla­ats wordt geopend. Op de begraafpla­ats is plek voor dertig kindjes. Nu zijn er twee baby’s begraven. Bij kindjes die na de 24e week van de zwangersch­ap overlijden is er officieel sprake van een doodgebore­ne en moet het kindje verplicht worden begraven of gecremeerd. Voor 24 weken is het niet verplicht om het kindje te laten begraven of cremeren.

Ouders krijgen sinds kort de mogelijkhe­id om een doodgebore­n kindje te registrere­n in de gemeenteli­jke basisregis­tratie (BRP). Ouders krijgen de keuze of hun doodgebore­n kind in de basisregis­tratie wordt opgenomen. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteak­te mogelijk. Het idee voor de begraafpla­ats ontstond toen een bewoonster van Almere van Omroep Max een beeld kreeg voor haar kleindocht­er die na 22 weken zwangersch­ap overleed. Dat beeld, een open hand waaruit vlinders wegvliegen, zou eerst in de Vlindertui­n in Almere Buiten komen te staan. Begraafpla­ats en Crematoriu­m Almere bood vervolgens aan om het beeld op haar terrein te zetten en meteen een plek in te richten voor te vroeg geboren kindjes. (Nu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname