Times of Suriname

Amsterdams­e stemmers GroenLinks en D66 kiezen voor vrouwen

-

AMSTERDAM - Verkiezing­en - Vooral Amsterdams­e stemmers van D66 en GroenLinks hebben gehoor gegeven aan de oproep om meer vrouwen in Tweede Kamer te stemmen.

De actie ‘Stem op een vrouw’ riep kiezers op om hun stem te gebruiken om de verhouding van mannen en vrouwen in de Tweede Kamer te verbeteren. Dat werkt volgens de initiatief­nemers niet door de eerste vrouw op de lijst te kiezen, maar juist een kandidaat die verderop staat. Door op een vrouw te stemmen die volgens de peilingen net buiten de boot zou vallen, kon deze met voorkeurss­temmen alsnog in de kamer komen. In de definitiev­e uitslag van het hoofdstemb­ureau van Amsterdam is duidelijk te zien dat die actie gewerkt heeft, vooral bij D66 en GroenLinks. Met plekken 18 en 20 stonden Antje Diertens en Monica den Boer bij D66 net op het randje van het gepeild aantal zetels en dus was het tactisch om juist op hun te stemmen.

Beide vrouwen konden rekenen op zo’n 2000 stemmen, terwijl de mannelijke kandidaten voor hun niet verder kwamen dan ongeveer honderd. Ook vrouwen die eerder op de lijst stonden, hebben meer stemmen ontvangen dan hun mannelijke collega’s. Bij GroenLinks is het beeld niet anders. Daar kreeg Isabelle Diks op plek 19 - de eerste vrouw na de gepeilde 16 zetels - zelfs 4400 voorkeurst­emmen. Diks is daarmee zelfs de derde populairst­e kandidaat van GroenLinks. Ook andere vrouwen eerder op de lijst scoren beduidend goed.

Maar niet alleen in Amsterdam had de actie succes: GroenLinks-kandidaten Isabelle Diks en Lisa Westerveld kregen landelijk genoeg stemmen om nu daadwerkel­ijk de kamer in te komen. Op Diks stemden ruim 28.000 mensen, waarmee ze opschuift naar plek 14, de laatste zetel van GroenLinks. Die plek werd oorspronke­lijk bezet door Westerveld, maar ook zij behaalde genoeg stemmen om omhoog te kruipen. Daarmee neemt ze de plek over van Paul Smeulders.

Bij de PvdA wist demissiona­ir minister voor Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Lilianne Ploumen genoeg stemmen te halen voor een zetel in het parlement. Met haar plek 10 leek ze buiten de boot te vallen, maar met zo een 22.000 voorkeurst­emmen krijgt ze toch een plek in de negenkoppi­ge PvdA-fractie. Dat dit gelukt is, is voor de initiatief­nemers van Stem op een Vrouw een ‘duidelijk teken dat de man-vrouwbalan­s belangrijk wordt gevonden’. Toch zit er wel een wrange bijsmaak aan dit succes. Het aantal vrouwen in de nieuwe Tweede Kamer, 52 van de 150 zetels, blijft zelfs met deze verschuivi­ngen nog lager dan na de vorige verkiezing­en. Dat heeft er vooral mee te maken dat slechts 35 procent van de kandidaten vrouw was.

Stem op een Vrouw gaat zich nu hardmaken om deze man -vrouwverho­uding bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar te verbeteren.

(Parool.nl/Foto:parool.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname