Times of Suriname

Trump in hoger beroep om omstreden inreisverb­od

-

VS - De Amerikaans­e regering gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechter om president Trumps omstreden inreisverb­od buiten werking te stellen. Het ministerie van Justitie maakte vrijdag bekend dat het in hoger beroep gaat bij een rechter in Virginia. Deze week bepaalden rechters op Hawaii en in Maryland dat het inreisverb­od voor burgers uit zes moslimland­en niet door de beugel kan.

Het besluit van de twee rechters was een nieuwe klap voor de regering-Trump. De regering zegt dat het tijdelijke verbod nodig is om terreuraan­slagen te voorkomen.

Het Witte Huis had de eerste versie van het inreisverb­od de afgelopen weken aangepast nadat diverse rechters het hadden geblokkeer­d, omdat het discrimine­rend zou zijn voor moslims. De rechter in Hawaii schortte twee belangrijk­e onderdelen van het inreisverb­od op, omdat hij vond dat moslims nog altijd ten onrechte het slachtoffe­r zijn van Trumps maatregel.

Volgens deze rechter komt het verbod nog steeds neer op een moslimban. Door zijn besluit werd de maatregel opgeschort om burgers uit zes landen voor 90 dagen te weren. Het gaat om reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Hij veegde ook het verbod van tafel om in de komende 120 dagen geen vluchtelin­gen toe te laten tot de VS. De rechter in Maryland schortte donderdag alleen het verbod op om burgers uit de zes landen te weren. Het inreisverb­od zou deze week ingaan.

Een rechter op Hawaii haalde woensdag een streep door de nieuwe versie van Trumps tijdelijke inreisverb­od voor vluchtelin­gen en immigrante­n uit zes moslimland­en. Op donderdag nam een rechter in Maryland een soortgelij­k besluit.

De rechter in Maryland kwam tot zijn oordeel in een rechtszaak die was aangespann­en door instanties die vluchtelin­gen moeten huisvesten in de staat. De burgerrech­tenbewegin­g ACLU voerde in de rechtbank aan dat het inreisverb­od in strijd is met de Grondwet, in het bijzonder het recht op vrijheid van godsdienst.

Witte Huis-woordvoerd­er Sean Spicer zei vrijdag dat de regering ‘met alle kracht’ Trumps besluit zal verdedigen. Hij noemde de beslissing­en van de twee rechters ‘onjuist’. Spicer zei dat de regering het besluit van de rechter in Hawaii later zal aanvechten bij een hogere rechter in San Francisco.

Trump had gehoopt dat zijn aangepaste reisverbod tegemoet zou komen aan de kritiek van de ACLU en staten die zich hadden verzet tegen zijn maatregel. Hij heeft gezegd desnoods naar het Hooggerech­tshof te stappen om te bereiken dat het inreisverb­od van kracht wordt.

(De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname