Times of Suriname

Erdogan gaat het weer proberen

- Erdogan wil de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen.

ANKARA - Het is mogelijk dat Turkse ministers opnieuw naar Duitsland gaan voor bijeenkoms­ten over het Turkse referendum in april. Dit zei een woordvoerd­er van president Erdogan zondag tegen de Turkse tak van CNN. De spanningen tussen beide landen zijn al op de spits gedreven door eerdere bezoeken. Duitsland en Nederland hebben deze maand Turkse bewindslie­den belet campagne te voeren voor het referendum. Dat heeft in Ankara tot tirades tegen beide landen geleid. In Duitsland wonen naar schatting 1,4 miljoen Europeanen van Turkse komaf die stemrecht in Turkije hebben. In Nederland circa 245.000.

Erdogan wil de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen. Het referendum van 16 april gaat over de invoering van een presidenti­eel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003, maar is sinds 2014 geen premier meer maar president.

Dat is volgens de wet een ceremoniël­e functie. Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt. Het premiersch­ap vervalt dan. Ankara beschuldig­de Berlijn er zondag van steun te geven aan de beweging van de islamitisc­he filosoof en prediker Fethullah Gülen. Erdogan houdt zijn voormalige politieke bondgenoot Gülen verantwoor­delijk voor de bloedige poging tot staatsgree­p in juli vorig jaar.

De baas bij de Duitse inlichting­endienst BND, Bruno Kahl, zei tegen het weekblad Der Spiegel dat er nog steeds geen enkele aanwijzing is, dat Gülen achter de couppoging zit. “Turkije heeft ons er op verscheide­ne niveaus van proberen te overtuigen, maar dat is niet gelukt”, zei Kahl. De uitspraak wekte woede in Ankara. De in de VS wonende Gülen was een politiek bondgenoot van Erdogan tot 2013 toen de twee bittere rivalen werden.

(De Telegraaf/Foto: diena.lt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname