Times of Suriname

72 doden na zware regenval en modderstro­men Peru

-

PERU - Het dodental als gevolg van de ernstige regenval in Peru, en de modderstro­men en overstromi­ngen die dat met zich meebracht, is opgelopen naar 72. Dat heeft premier Fernando Zalava zaterdag bekendgema­akt. De regenval en de daarop volgende noodsituat­ie is de ergste in twintig jaar.

Volgens de Peruviaans­e autoriteit­en raakt het noodweer meer dan de helft van alle inwoners van Peru. Vooral het noorden van het land heeft het zwaar te verduren. Peru heeft de noodsituat­ie uitgeroepe­n. Rivieren treden buiten hun oevers en veel wegens staan blank.

Sinds het begin van de week zit de hoofdstad Lima zonder water. De overheid heeft het leger ingezet om de politie te helpen het gezag te bewaren in de 811 plaatsen waarvoor de noodsituat­ie geldt. Ook zijn de waterpoele­n in de straten behandelt tegen muggen die ziekten overbrenge­n. Het regenseizo­en in Peru duurt van december tot april. Tot nu toe viel al tien keer meer regen dan in andere jaren. De noordkust van het land werd, voorafgaan­d aan de zware regenval, getroffen door een reeks zware stormen. Sommige dorpen werden compleet afgesloten van hun omgeving. Ziekenhuiz­en en begraafpla­atsen liepen onder.

Het noodweer is het gevolg van de opwarming van het wateropper­vlak in de Stille Oceaan. Het natuurvers­chijnsel El Niño drijft de temperatuu­r sneller op dan normaal. Verwacht wordt dat dit, en daarmee storm en regen, nog zeker vier weken aanhoudt.

(Ad/Foto:ad.nl)

 ??  ?? Een vrouw wordt uit een modderstro­om geholpen, toen ze een straat probeerde over te steken in Huachipa.
Een vrouw wordt uit een modderstro­om geholpen, toen ze een straat probeerde over te steken in Huachipa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname