Times of Suriname

Trump wil grote wapenlever­antie aan Taiwan

-

WASHINGTON - De Amerikaans­e regering is van plan Taiwan een uitgebreid wapenpakke­t te leveren, inclusief geavanceer­de raketsyste­men. Dit meldden bronnen binnen de Amerikaans­e regering.

De wapenlever­antie zal naar verwachtin­g omvangrijk­er zijn dan het pakket dat door president Barack Obama aan het einde van zijn presidents­chap in de ijskast werd gezet. “De politieke wil is er om een omvangrijk­e wapenverko­op te doen”, aldus een regeringsm­edewerker.

Ook al wil president Trump de wapenlever­antie graag doorzetten, het zal waarschijn­lijk nog maanden duren voordat de Amerikaans­e wapens de Taiwanese defensie gaan versterken. Zorgen over de afkeurende reactie van China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet, vormen het grootste obstakel. Washington is vooral ongerust dat Peking als protest tegen de wapenlever­antie de beteugelin­g van NoordKorea lagere prioriteit gaat geven. Vrijdag maakte de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson duidelijk dat de politiek van ‘strategisc­h geduld’ met Noord-Korea van voormalige president Barack Obama voorbij is. Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea zei Tillerson ook dat hij militaire actie tegen het door Kim Jong-un geleide land niet uitsluit. Ondanks het gebrek aan formele betrekking­en is Washington de enige wapenlever­ancier van Taiwan en tevens de belangrijk­ste politieke bondgenoot. Anders dan zijn voorganger­s heeft Trump vraagteken­s geplaatst bij het traditione­le uitgangspu­nt van Washington dat Taiwan onderdeel is van de Volksrepub­liek China. Later zei hij het zogenoemde éénChinabe­leid toch te zullen respectere­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname