Times of Suriname

Borstkanke­rtype mogelijk kleiner door mediterraa­ns dieet

-

Vrouwen die de overgang reeds achter de rug hebben, zouden de kans op hormoonong­evoelige (ER-negatieve) borstkanke­r flink kunnen verkleinen door het mediterraa­ns dieet te volgen.

Dat concludeer­t het World Cancer Fund onder leiding van de Nederlands­e professor Piet van den Brandt na grootschal­ig onderzoek. Voor de studie werden twee decennia lang 62.573 vrouwen in de leeftijd 55 tot 69 jaar onderzocht. Gedurende deze jaren werd hun eetpatroon vastgelegd en dit werd vergeleken met het mediterraa­ns dieet. Bij dit dieet wordt rood vlees, zoetighede­n en geraffinee­rde granen zo veel mogelijk beperkt. Olijfolie, vis, fruit, groenten, noten en volkoren producten vormen bij het dieet de hoofdmoot. Van alle onderzoeks­deelnemers kregen 3.354 vrouwen borstkanke­r. 1.033 van deze gevallen werden niet in de studie meegenomen, aangezien zij al eerder borstkanke­r hadden of niet genoeg data aanleverde­n over hun eetpatroon.

Uit de onderzoeks­resultaten, gepublicee­rd in Internatio­nal Journal of Cancer, blijkt dat dit eetpatroon de kans op ER-negatieve borstkanke­r met 40 procent vermindert. Dit verband bleek het meest significan­t bij de consumptie van noten, gevolgd door fruit en vis. De algehele kans op borstkanke­r in het algemeen zou dankzij het dieet 2,3 procent vermindere­n, stellen de onderzoeke­rs. Een lichte consumptie van alcohol is toegestaan in het mediterraa­nse dieet, maar alcohol werd in dit onderzoek buiten beschouwin­g gelaten, omdat het een van de risicofact­oren is van borstkanke­r. Bij een strikt gevolgd mediterraa­ns dieet zou bijna een derde van de hormoonong­evoelige typen borstkanke­r kunnen worden voorkomen.

“Dit onderzoek kan helpen helder te maken hoe een voedingspa­troon invloed heeft op de kans op het ontwikkele­n van kanker”, aldus Van den Brandt. “We hebben een sterk verband gevonden bij het mediterraa­nse dieet en het verminderd­e aantal post-menopauzal­e vrouwen dat ERnegatiev­e borstkanke­r krijgt. Dit type borstkanke­r heeft vaak een slechtere prognose dan andere typen borstkanke­r.” Bij ER-negatieve borstkanke­r heeft de tumor geen receptoren voor het hormoon oestrogeen. Het is hierdoor lastiger om de ziekte te behandelen, omdat hormoonthe­rapie meestal geen zin heeft bij het gebrek aan de receptoren. Het mediterraa­ns dieet kan ook een positieve invloed hebben op andere onderdelen van de gezondheid. Zo zou het de kans op hartfalen vermindere­n. (MSN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname