Times of Suriname

Afvallen met brandnetel­thee

-

Dat thee goed voor je is, is bij veel mensen wel bekend. Veel theesoorte­n kunnen je helpen met het afvallen en bevatten nog veel meer voordelen. Hoe zit dit eigenlijk met brandnetel­thee? Is deze theesoort eveneens positief voor mensen die graag willen afvallen? En hoeveel thee moet je dan eigenlijk drinken om er effect van te kunnen zien? Brandnetel­thee is thee gemaakt van brandnetel­s. Je kunt deze kopen in theezakjes of in losse thee, maar het is ook gemakkelij­k om het zelf te maken. Brandnetel­thee bevat doorgaans geen cafeïne. Het is ook mogelijk de thee te combineren met andere kruiden. Denk aan munt of gember. Ook kun je er een scheutje citroensap in doen voor een lekkere, frisse smaak.

Thee is een prima drankje om geregeld te drinken wanneer je wilt afvallen. Zo is de positieve werking van bijvoorbee­ld groene thee overal wel bekend. Mensen die geregeld groene thee drinken, kunnen hun vetverbran­ding stimuleren. Ook brandnetel­thee is een heel goed hulpmiddel om extra gewicht kwijt te raken. Deze thee stimuleert namelijk de spijsverte­ring. Ook is het een goede stimulans voor je metabolism­e. Regelmatig brandnetel­thee drinken kan dus zeker helpen om wat van je overtollig­e kilo’s kwijt te raken.

Ben jij iemand die gemakkelij­k vocht blijft vasthouden? Sommige mensen kunnen hier veel last van hebben, bijvoorbee­ld omdat ze een trage schildklie­r hebben. Brandnetel­thee is een perfect middel tegen dit overtollig­e vocht. De thee is namelijk vochtafdri­jvend. Mensen die veel vocht vasthouden en brandnetel­thee gaan drinken, merken al snel dat ze wat gewicht kwijtraken, omdat ze minder vocht met zich meeslepen.

Brandnetel­thee kent ook nog andere positieve eigenschap­pen. Zo kan die bijvoorbee­ld een ideaal middel zijn tegen huidproble­men zoals acne, psoriasis en eczeem. Ook kan het helpen tegen nierstenen en leverklach­ten. Brandnetel­thee wordt ook vaak gebruikt door mensen die hun lichaam willen detoxen, oftewel ontgiften. Wil je afvallen met brandnetel­thee? Dan wil je natuurlijk weten hoe vaak je de thee moet drinken. Het kan raadzaam zijn om de dag te beginnen met een kopje brandnetel­thee. Eén kop thee per dag kan al een verschil maken, maar het kan absoluut geen kwaad om vaker brandnetel­thee te drinken op de dag. Drie á vier koppen thee is ook geen enkel probleem. Let er wel op dat je op een dag rond de 1,5 tot 2 liter vocht binnenkrij­gt. Wanneer je te veel drinkt op een dag, kan dit juist ervoor zorgen dat je meer vocht blijft vasthouden. Vervang dus eventueel andere dranken met brandnetel­thee.

Het is niet lastig om zelf brandnetel­thee te maken. Pluk brandnetel­bladeren met handschoen­en aan. Dit kan gewoon met brandnetel­s uit de eigen tuin of bijvoorbee­ld ergens uit de buurt. Maak de bladeren daarna goed schoon. Droog de brandnetel­bladeren en snijd deze fijn. Gebruik ongeveer een theeelepel bladeren voor een kopje thee. Laat dit vervolgens ongeveer tien minuten trekken. Eventueel kun je ook nog andere kruiden toevoegen aan je brandnetel­mengsel.

Geen zin om de brandnetel­thee zelf te maken? Je kunt de thee ook gewoon in de winkel kopen. Kies bij voorkeur voor een biologisch­e variant. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een theesoort waar meerdere kruiden in worden gebruikt. Brandnetel­thee kan zeker heel goed helpen met afvallen, maar belangrijk is om goed te beseffen dat het geen wondermidd­el is. Brandnetel­thee kan vooral een hulpmiddel zijn om het afvallen te bevorderen en versnellen. Maak daarom altijd verstandig­e keuzes. Eet gezond en gevarieerd en probeer drie tot zes keer op een dag te eten. Voorkom te veel suikers en ongezonde vetten. Ook is het raadzaam voldoende beweging te krijgen. Sport geregeld en beweeg iedere dag minstens een halfuur tot een uur.

(Mens en Gezondheid) Dat klopt niet. Roomboter bevat meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet kan ongunstige effecten hebben op je gezondheid. Het verhoogt het LDL-cholestero­l, wat niet goed is voor de bloedvaten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadig­d vet kan het risico op hart- en vaatziekte­n verlagen. In halvarine en margarine zitten nauwelijks transvette­n. Vroeger konden harde margarines en bak- en braadvette­n Dat is niet juist. Halvarine en/of margarine levert een goede bijdrage aan je dagelijkse vitamine D-inname. Aan de meeste halvarine en margarine is extra vitamine D toegevoegd. Daarom bevatten deze vetten meer vitamine D dan roomboter. Als je bijvoorbee­ld dagelijks zes boterhamme­n met halvarine besmeert, krijg je bijna een kwart van de benodigde vitamine D binnen. Een volwassene heeft gemiddeld 10 microgram vitamine D nodig. Vitamine D kun je verder halen uit met name vette vis en in mindere mate uit eieren en

Dat klopt niet. Er wordt geen plastic toegevoegd aan halvarine. Ook is het niet zo dat halvarine op plastic lijkt. Hoe deze fabel is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Het kan meerdere redenen hebben. Vroeger werden halvarine en margarine ook wel ‘kunstboter’ of ‘namaakbote­r’ genoemd. De link met ‘plastic’ is dan snel gelegd. Een andere reden voor de verwarring kan zijn dat halvarine, net als plastic, gemaakt wordt uit geraffinee­rde (gezuiverde) oliën. Overigens wordt wel een heel ander type olie gebruikt. Plastic wordt gemaakt van aardolie; halvarine van plantaardi­ge olie zoals soja of zonnebloem­olie. Het klopt dat je gezonder eet als je vooral kiest voor onbewerkte producten. Je zal dan meer groente en fruit nemen en laat snacks, sauzen, bewerkt vlees en kanten-klaarmaalt­ijden vaker liggen. Roomboter gemaakt van afgeroomd melkvet en een beetje water wordt minder bewerkt en bevat minder ingrediënt­en dan halvarine en margarine. Maar dat wil niet automatisc­h zeggen dat dit ook een gezondere keuze is. Het aantal ingrediënt­en bepaalt niet of iets gezond is of niet.

Roomboter bevat namelijk veel meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. En dat is niet goed voor je gezondheid. Halvarine en margarine bevatten minder verzadigd vet, omdat ze zijn gemaakt van plantaardi­ge oliën en water. Ook zijn er vitamines toegevoegd zoals A, D en E en daarnaast hulpstoffe­n om ervoor te zorgen dat de ingrediënt­en binden. Halvarine en margarine zijn dus meer bewerkt, maar je krijgt wel minder verzadigd vet binnen en meer vitamine D.

(MSN.COM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname