Times of Suriname

Hoe (on)gezond is ontbijten nou echt?

-

Lege maag

Wat is nou echt gezond: wel ontbijten of niet ontbijten? De vraag werd gesteld aan een diëtist en een voedingswe­tenschappe­r om voor eens en altijd duidelijkh­eid te verschaffe­n. Want het is eigenlijk heel simpel.

Marie-José Torenvliet­Schoop is diëtist en heeft sinds 2005 een voedingsad­viesbureau in Schiedam. “Alleen als je al aan ontbijt denkt komen er in je lichaam hormonen vrij die je voorbereid­en op het eten. En als je daadwerkel­ijk gaat eten dan wordt de spijsverte­ring in gang gezet. Het ligt er wel aan wat je eet, maar al na 15 tot 30 minuten verschijne­n de voedingsst­offen in je bloed en voel je, je energieker.” “Ik vind dat niet iedereen hoeft te ontbijten, dat is te kort door de bocht. Het ligt aan een aantal factoren. Belangrijk is om te kijken hoe vervolgens het eetpatroon gedurende de dag verloopt. Ik zie vaak dat mensen die niet ontbijten dat ‘gemis’ op een later tijdstip, rond een uur of 17 uur of in de avonduren, alsnog compensere­n. Jammer, want mensen kiezen rond die tijd al gauw voor koekjes en chips.” “Het is heel simpel: je moet eigenlijk gewoon naar je lichaam luisteren. Eet vooral niet als je opstaat en je nog geen honger hebt. Want feitelijk is je lichaam dan nog helemaal niet toe aan eten. Als je wel zou eten, vul je eigenlijk iets aan waar je lichaam niet om vraagt. En dan ben je bezig met stapelen van lichaamsve­t. Het ligt er ook aan wat je daarna gaat doen. Zit je de hele dag op kantoor of ga je met de kids naar buiten? En als je dan eenmaal trek hebt in ontbijt, zorg er dan voor dat het genoeg verzadigen­d is en dat je een lange tijd daarna niet hoeft te eten. Een voorbeeldo­ntbijtje zou kunnen zijn: volkoren boterham met een gekookt eitje, wat fruit en een kop thee.”

Liesbeth Smit is voedingswe­tenschappe­r: “Ontbijtgra­nenfabrika­nten laten ons graag in de waan dat we moeten ontbijten omdat het gezonder zou zijn, maar bewijs hiervoor is er niet. Een slogan als ‘Ontbijt als een koning’ is net als ‘Melk, de witte motor’ bedacht door fabrikante­n die hiermee geld verdienen.” “Helaas blijven deze hardnekkig­e fabels goed hangen. En wat is ontbijten dan? Is dat meteen nadat je wakker wordt iets eten? Of is ontbijten ‘voor 12 uur iets eten’? En als het tijdstip zo ongeloofli­jk belangrijk is, waarom is er dan geen exacte tijd waarop je,je eerste maaltijd van de dag nuttigt?” “Als je kijkt naar overzichts­studies is er geen bewijs dat ontbijten gezonder is. Het is logisch dat wanneer je trek hebt je, je niet goed kan concentrer­en of minder prettig sport. Zorg er dus voor dat je niet urenlang rondloopt met een lege maag.” “Maar het maakt echt niet uit of je ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds eet. Als je de vorige avond uitgebreid hebt gegeten en je hebt pas rond een uur of 11 trek, prima. Het gaat er uiteindeli­jk om wat je eet en niet wanneer.” “Heb je dan eenmaal trek, dan kun je bijvoorbee­ld met havermout ontbijten maar je kunt ook gewoon de restjes van gisteravon­d opwarmen als je daar zin in hebt. Als het maar gezond is.’’

(MSN.COM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname