Times of Suriname

Oxford-komma kost bedrijf tien miljoen dollar

-

Het ontbreken van de zogenaamde Oxford-komma in een wettekst kan een Amerikaans zuivelbedr­ijf uit Portland in Maine zo’n tien miljoen dollar aan overuren kosten. Drie truckchauf­feurs spanden al in 2014 een proces aan, en ze haalden maandag in beroep hun slag thuis.

Het is een bizarre zaak voor taalpurist­en: de seriële komma, voor het eerst veelvuldig gebruikt bij de Oxford University Press - vandaar ook Oxford-komma genoemd. Het is de komma die in een opsomming bijvoorbee­ld vóór het voegwoord ‘en’ wordt gezet, zoals in: “Ik hou van mijn honden, Toby, en Jerre”. De komma maakt hier duidelijk dat Toby en Jerre geen honden zijn, maar misschien vrienden of familieled­en. De seriële komma wordt dan ook meestal gebruikt om een zin te ‘ontwarren’, om duidelijkh­eid te scheppen dus. Meestal kan - moet - ze grammatica­al weggelaten worden. Maar in het geval van het proces tegen het zuivelbedr­ijf Oakhurst Dairy had de bediscussi­eerde wettekst beter wel zo’n komma geplaatst.

Volgens de wet van de staat Maine moeten arbeiders 1,5 keer het normale uurloon betaald worden voor elk uur dat gepresteer­d wordt bovenop de wekelijkse 40. Maar de wet voorziet enkele uitzonderi­ngen, en daar wringt het schoentje.

In de wettekst staat dus geen komma voor het voegwoord ‘of’ en dat heeft zware financiële gevolgen voor Oakhurst Dairy. De rondrijden­de leverancie­rs die tegen de firma procedeerd­en, interprete­erden de tekst als: het verpakken voor het rondbrenge­n van de vermelde producten geeft geen recht op betaalde overuren. Omdat zij als leverancie­rs het bederfelij­ke voedsel niet zelf verpakken maar enkel distribuer­en, moeten ze wel betaald worden voor hun overuren, zo redeneerde­n ze. En de rechter in beroep is hen daarin gevolgd.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname